Jelenlegi hely

Petőfi emléknap Nagycétényben

Petőfi 200, emléknap, rajzpályázat díjátadás

/ Bíró Gergő Csaba /
biro.gergo.csaba képe
2023-ban Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeltük, ezért ezt az évet Petőfi emlékévnek nyilvánították. A Petőfi 200 emlékévben mi rajzpályázatot hirdettünk, és a beérkezett pályázatokat kiállítottuk, valamint minden rajzoló diákot megjutalmaztunk. 123 rajzpályázatot kaptunk.

2023 októberben kaptam azt a feladatot, hogy szervezzek egy rendezvényt a Petőfi emlékév kapcsán. Azt javasoltam, hogy szólítsuk meg a gyerekeket, és írjunk ki rajzpályázatot.
Így is történt. A helyszín, és az időpont megtalálása után meghirdettük a Petőfi 200 rajzpályázatot, amelyre 123 rajzot nyújtottak be.

Kilenc olyan Nyitra-vidéki településről kaptunk rajzokat, ahol óvoda, és alapiskola működik. 121 gyermek 123 rajza érkezett be hozzánk, azért több rajz, mint pályázó, mert 2 kislány kettő rajzot is beküldött. A rendezvényünk nem lett volna ilyen sikeres, ha a gyermekek lelkesedése nem találkozik a pedagógusok támogatásával. A legtöbb óvodában, és iskolában ugyanis támogató partnerekre találtunk. Külön köszönet illeti az alábbi iskolákban dolgozó segítőkész tanárokat: Zsére, Kalász, Kolon, Gímes, Nyitrageszte, Nagykér, Alsóbodok, Nagycétény. Óvodákból is kaptunk pályaműveket: Nagycétényből, és Alsóbodokról.

Sajnos több intézményben csak szlovákul beszélnek, mivel nem tudok szlovákul, ezért nem tudtam olyan tanárral beszélni angolul sem, akin keresztül az adott intézményben tanuló magyar diákok értesülhettek volna a rajzpályázatról. Van olyan oktatási intézmény is, ahol bár tudtunk beszélni tanárral, vagy intézményvezetővel, de ők nem mutatkoztak partnernek a rajzpályázat meghirdetésében az ő diákjainak bevonásában.

Minden gyermek kapott csokoládéval bevont almaszirom édességet, egy oklevelet, valamint egy kifestő füzetet. A kifestők az Olvass Magadnak sorozat 1-1 darabjából lettek kiválasztva, ezt a sorozatot az elmúlt 30 évben több család gyermekei megismerhették. Olyan munkafüzeteket választottunk, amelyek a magyar történelem egy-egy olyan alakját mutatja be, aki hősiességével, példamutató életével minta lehet a gyerekek számára. A kiosztott kifestő füzetek között megtaláljuk a Vak Bottyán kuruc hadvezért, Nagy Lajos magyar királyt, I. Béla magyar királyt, IV. Béla magyar királyt, Kőrösi Csoma Sándor magyar keletkutatót, Gábor Áron ágyúöntő mestert.

Az elkészült rajzokat 2023. november 6-án, hétfőn délután kiállítottuk a Nagycétényi Alapiskola első emeleti folyosóján, és itt tartottuk meg a résztvevők számára a rajzokért járó kis jutalmak, valamint a díjat nyert rajzokért járó könyvajándékok átadását is. Az átadó ünnepségen jelen voltak nemcsak a nagycétényi iskolába járó diákok, hanem több más iskolából és óvodából is érkeztek gyermekek. Jelen volt és ünnepelt hozzávetőlegesen 70-90 gyermek.

Nekik tartott előadást Petőfi Sándorról Oriskó Norbert irodalmár, és újságíró. Ez nemcsak előadás volt, hanem bemutatta azt a 13 tablót, amelyet a Szövetség a Közös Célokért szervezet kérésére ő készített el Petőfi életéről, illetve a költőt máig övező szeretetről és tiszteletről, valamint a költő munkásságának máig tartó hatásáról. A kiállítás néhány napig a nagycétényi iskolában maradt, így a gyerekeknek lehetőségük volt azt részletesen elolvasni, megnézni. Ezt követően átvittük a kiállítást a gyímesi iskolába is.

A kiállítás megnyitó, a Petőfiről szóló előadás, valamint a díjátadó után, a felsőosztályosok részére rendhagyó irodalomórával, egy Petőfihez kapcsolódó vetélkedővel készültem. A rajzok elbírálását egy másik Petőfi Programos ösztöndíjassal, Dávid Zsuzsival közösen végeztük. Zsuzsi festőművész, illetve képzőművész tanár, így ő méltatta a rajzok művészi értékét, illetve ő adta át a jutalmakat is. Zsuzsi az Esterházy János zarándokközpontnál tevékenykedő ösztöndíjasként.