Jelenlegi hely

Petőfi Programos együttműködés Pozsonyban

Esterházy János ihlette kiállítás nyílt a Csemadok-székházban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
„A mi jelünk a Kereszt” címmel nyílt Dávid Zsuzsanna képzőművész-tanár kiállítása Pozsonyban, a Csemadok-székház nagytermében. A február közepéig látogatható tárlaton, az alkotó huszonhárom festménye tekinthető meg Esterházy János életéről.
Megnyitóra várvaMolnár Tamás, a pozsonyi katolikus lelkipásztora nyitotta meg a kiállítástDávid Zsuzsanna képzőművész-tanárEsterházy János ihlette festmények

A kiállítás megnyitójára csordultig megtelt a Csemadok-székház Rákosi Ernő nagyterme, hiszen nem csak Pozsonyból, és környékéről érkeztek látogatók, hanem Alsóbodokról is jöttek zarándokok. A megnyitóra többek között, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója, Csámpai Ottó, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont igazgatója, valamint Lencsés Zsolt festőművész, a kiállítás kurátora is ellátogatott. A kiállítás érdekességét az adja, hogy két Petőfi-ösztöndíjas együttműködéséből született. Kaszás Kornélnak, a rendezvény moderátorának meghívására érkezett a fővárosba Dávid Zsuzsanna, akinek több országba is eljutottak már az Esterházy ihlette festményei.

A kiállítást Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora nyitotta meg, aki többek között arra is rámutatott, hogy „Esterházy János boldoggá és szentté avatását ellenszélben kell tennünk”. Ezért arra kérte a jelenlévőket, hogy „ne hagyjuk magunkat eltéríteni”.

Ahogy Dávid Zsuzsanna sem hagyja magát eltéríteni, és hosszú évek óta foglalkozik gróf Esterházy János életével, vértanúságával. A budapesti születésű festőművész az Eszterházy Károly Főiskolán kezdte, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta felsőfokú tanulmányait. 2009-től Lencsés Zsolt festőművész, freskófestő oldalán, freskófestészettel kezdett el foglalkozni. 2017-ben az Esterházy János Zarándokközpont, és a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna építőjének, Paulisz Boldizsárnak a híre vitte Alsóbodokra, ahol jelenleg Petőfi Programos kiküldetését teljesíti. A kiállításon a festőművész egy rövid előadást is tartott Esterházy Jánosról, amelyben kiemelte, „Esterházy életét adta a barátaiért, és az ellenségeiért is tudott imádkozni”, majd az ima ereje kapcsán beszélt a 2022 őszén alakult, Isten szolgája Esterházy János Imaszövetségről is. A szövetség célja, hogy imalánccal segítse a boldoggá avatást, és a megbékélést.

A rendezvényen beszédet mondott Csámpai Ottó, a zarándokközpont igazgatója is, és fellépett Pásztor Ádám gitárművész.