Jelenlegi hely

Pósa Lajos, a mesekirály

Vándorkiállítás a Csemadok pozsonyi székházában

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
Pósa Lajos Emlékbizottság, 2014-ben Pósa Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából, az intézményi és szervezeti megemlékezéseket egy fotókiállítással bővítette és támogatta. A teljesség igénye nélkül kerül bemutatásra életpályája. A nagy érdeklődésre tekintettel, azóta önálló életet él a kiállítás, folytonos megkeresésekkel büszkélkedhetnek. 2019 áprilisában Pozsonyban látható az emlékkiállítás.
Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnökeDinnyés József, daltulajdonos, verséneklőBittera Sophie Iman, a Tompa Mihány Országos Szavalóverseny aranysávos szavalójaMegnyitó
Pósa Lajos: 1850-ben Radnóton született Pósa Lajos, költő, szerkesztő, dalszerző, a magyar gyermekirodalom klasszikusa. 1870-től (20 éves korától) már cikkei és munkái jelentek meg, 1881-től 1889-ig a Szegedi Napló munkatársa, szerkesztője volt. Itt ismerkedik meg Dankó Pistával, aki több versét megzenésíti. Szegedi tartózkodása idején teremti meg a magyar gyermekirodalmat, és ott születik meg az ötlet egy új hangvételű gyermeklap megindítására. A Singer és Wolfner kiadó felkérésére indul útjára Benedek Elek és Pósa Lajos szerkesztésében „Az Én Ujságom“ c. gyermeklap 1889. december 15-én. Alkotótársai voltak – mások mellett – Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Bródy Sándor, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Herman Ottó, s később az őt apjakánt tisztelő Móra Ferenc is. Pósa nagy érdeme, hogy irodalmunk legrangosabb alkotóit tudta megnyerni lapja számára. A kiegyezés és az első világháború közti közel fél évszázadnak, a "millenniumi évtizedek"-nek olyan jellegzetes irodalmi alakja volt, aki nélkül hiányos volna a kor összképe. A Gömöri Fotóklub és a Pósa Lajos Emlékbizottság, 2014-ben Pósa Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából, az intézményi és szervezeti megemlékezéseket egy fotókiállítással bővítette és támogatta, melyen a teljesség igénye nélkül kerül bemutatásra életpályája.
 
Dinnyés József ötven éve egy szál gitárral a kezében járja az országot, koncertezik, az iskolákban rendhagyó irodalomórákat tart. Hitvallása szerint:
Költők között zenész, zenészek között költő vagyok. Népem egyharmada szülőföldjétől megfosztottan, más népek fennhatósága alatt él. Önmagam veszteném el, ha a világízlést képviselném és elfutnék nemzeti hagyományaim elől.”
Dalszerző és versek megzenésítője, zsoltárok előadója. Öt évszázad magyar nyelvű költészetének verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát alapított, melyben a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatja be. A pozsonyi koncertjén Pósa Lajos verseire épített műsorát adta elő.

A megnyitón közreműködött még Bittera Sophie Iman, a pozsonypüspöki magyar tanítási nyelvű alapiskola 3. osztályos tanulója. Sophie az iskolai színeiben több versenyen is megméretteti magát már évek óta. Így történhet, hogy országos aranysávval díjazták a Tompa Mihály Országos Szavalóverseny döntőjén. Emellett színjátszó csoport tagja, több vers-, próza-, és mesemondó versenyen is indul (ezáltal legalább 5-6 mű mindig előadásra készen a fejében van), rajzversenyek eredményes pályázója, de még a matematika témájú megmérettetések sem okoznak neki gondot. Csapatban és egyénileg is szép helyezéseket ér el évről évre. Hétfőn, Pósa Lajos: Tömérdek barika című versét szavalta el a hallgatóságnak.