Jelenlegi hely

Programokban gazdag adventi időszak Búcson

A felvidéki magyar településen mozgalmasan telt a decemberi karácsonyvárás

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
Habár az advent a lecsendesedés és a karácsonyi hangolódás időszaka, napjainkban eszeveszett rohanás és év végi tartalékaink - anyagi és lelki egyaránt - kimerítése jellemzi leginkább. Az ünnep körüli felhajtás eltereli figyelmünket a lényegről: az együtt töltött idő és az egymásra figyelés fontosságáról.
Adventi készülődés Búcson, gyermektáncházAdventi készülődés Búcson, gyermektáncházNyugdíjasok köszöntése

A közösségi megmozdulások szerepe éppen ezért lényeges, és kap egyre nagyobb szerepet: újra visszatalálni egymáshoz, lelassulni, jelen lenni, figyelni – legalább az évnek ebben az időszakában. A Kultúráért és Turizmusért Társulás a helyi intézményekkel és civil szervezetekkel együtt működve végzi tevékenységét Búcson és a környező településeken.

Advent első vasárnapján, december 1-jén Budapesten, a Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vásárát immár harmadik alkalommal támogatta társulás, amelyet a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, a FICSAK szervezett szívbeteg kisbabák támogatására. A társulás tagjai saját készítésű kézműves termékekkel járultak hozzá a vásárhoz, amelyeket a helyszínen, a MOM Sportban lehetett megvásárolni. A felvidéki résztvevők utazását Búcs község egy 30 fős busszal támogatta. A vásáron különböző civil szervezetek, egyesületek képviseltették magukat saját készítésű, eladásra szánt portékákkal. Az igényes kézműves termékek mellett gyermekkoncertek, zenés interaktív foglalkozások és egyéb fellépők várták az érdeklődőket. A jótékonykodást a búcsi társulás tagjai múzeumlátogatással és budapesti városnézéssel folytatták, amely méltó adventi nyitány volt.

Jótékonysági vásár Budapesten

December 7-én a Búcsi CSEMADOK Alapszervezete rendezett adventi vásárt a Katona Mihály Alapiskolában. A település hagyományos rendezvényén kicsik és nagyok együtt készülődnek az ünnepre. Játszóház, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások és gyermektáncház fogadta a hangolódni vágyó helyieket. Finom tea és mézeskalács illata lengte be termet, amely önmagában is megteremtette a meghitt ünnepi hangulatot. A résztvevő családok minden tagja találhatott magának elfoglaltságot a rendezvényen.

Nem csak a fiatalok, de az idősebb korosztály számára is jut kiemelt nap a búcsiak adventi naptárában. December 11-e az ő napjuk volt, a szépkorúakat ünnepeltük. A búcsi óvodások, az Alapiskolában működő moderntáncosok, valamint Kerekfüzes Táncegyüttes gyermek és ifjúsági csoportjai műsorukkal köszöntötték az ünnepelteket.

Moldvai táncok