Jelenlegi hely

Regösnap Nagyberegben

Szüreti napot tartottak a kárpátaljai cserkészek

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
Nagyberegben gyűltek össze Kárpátalja cserkészei egy borongós őszi napon, hogy vidám időtöltésükkel előhívják a Napot a felhők mögül. A tájház udvarán rendezkedtünk be, ahol három órán keresztül a regösség jegyében töltöttük igen aktívan az időt.
CserkészfiúkHajfonásKürtöskalácssütésTökfaragás

A programot a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) beregszászi 4. sz. Bendász István cserkészcsapatának vezetői, valamint a Kárpátalján turnézó budapesti Hencida Népművészeti Egyesület szervezték. A délután folyamán számos izgalmas időtöltés közül választhattunk.

Ősz lévén, hatalmas sárga-piros zöldségek kerültek az udvarba, s itt az arra jelentkezők művészi bicskakezelői képességeiket próbálgathatták a tökfaragó versenyen. A kész tököket az esti táncházban zsűrizték.

A Hencidások is színesítették a forgatagot. A csűrben moldvai népdalokat tanítottak kobozkísérettel, a tájház tornácán pedig az arra jelentkező lányok haját fonták be. Jelentkező akadt bőven. A táncegyüttes vezetésével a résztvevők kipróbálhatták magukat különböző népi ügyességi játékokban is, mint például a csőben legurított, abból kipottyanó diót kalapáccsal feltörni, fonálon lógatott karikát botra tenni, avagy a háromszemélyes sílécszerű tákolmányon egyszerre, elesés nélkül lépni.

Az udvar végében íjászbemutató volt, s a cserkészek megfelelő felügyelettel és magyarázattal lőni is próbálhattak. A céltáblába nem mindenki talált bele elsőre, de mindenkinek volt sikerélménye. Jó volt látni a csillogó szemeket, ahogy izgatottan megfeszítették az íjat, s kilőtték a nyilat a szalmabála felé.

A közben megéhező cserkészek több fázisban készülhettek éhségük csillapítására, mivel kenyérlángos- és kürtöskalácssütés is szerepelt a napi programban. A készítés teljes folyamatát a gyúrástól a sütésen és az ízesítésen át az evésig sok-sok kéz kísérte, de szerencsére olyan sok készült, hogy akinek nem volt lehetősége bekapcsolódni a készítés folyamatába, az is ehetett belőle.

A nap nagyon jól sikerült. A szervezőknek szándéka volt kitörni a megszokott cserkész kézművesnap keretei közül. A résztvevői visszajelzések alapján ez sikerült, sokoldalú és izgalmas volt a délután programja.

A tervezett szekeres felvonulás sajnos az eső miatt elmaradt, ám a program 18 óra után fergeteges táncházzal folytatódott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában. Fellépett a beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes, és a vendégségben lévő dabasi Táncsics Mihály Gimnázium Tilinkó Néptáncegyüttese. A zenét a Kokas Banda szolgáltatta a "vonós" táncházhoz, a moldvai muzsikát pedig a Hencida Zenekar szolgáltatta. Szépen kitöltöttük a teret. A mulatság 21 óráig tartott.

 

Fényképek: Popovics Emese, Techet Gábor