Jelenlegi hely

Smart City - jó gyakorlatok fóruma

Kerekasztal-beszélgetés és üzleti fórum

/ Czine Attila /
czine.attila képe
Szeptember 27-én, csütörtökön a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Központban került sor a Magyarország Bukaresti Nagykövetség által szervezett kerekasztal-beszélgetésre és az azt követő üzleti fórumra, amelyen bemutatkoztak a magyar ès román Smart City témakörhöz kapcsolódó projektek. A szakmai rendezvényt a Külgazdasági és Külügyminisztérium forrástámogatása tette lehetővé.
Roman- magyar kapcsolatépítésA finom kávék tárházaZákonyi Boton rendkívüli és meghatalmazott nagykövetIsmeretek gyarapítása
"Az okos város projektek közvetlenül kapcsolódnak több átfogó területhez, városfejlesztési és üzemeltetési feladatokhoz, technológiaorientált intelligens városi szolgáltatásokhoz, humán fejlesztési stratégiákhoz, a kutatási, fejlesztési és innovációs ökoszisztéma kiépítéséhez" - így szólt a témával kapcsolatosan a magyarázat minden résztvevő programfüzetében.
A rendezvény célja volt a Smart City (Okos város) egyes területeihez kapcsolódó magyar fejlesztések bemutatása a fogadó országban, valamint a helyi jó gyakorlatok megismertetése a magyar érdekeltekkel.
A regisztráció után Zákonyi Botond rendkívüli és meghatalmazott nagykövet köszöntötte a jelenlévőket.
A rendezvényt a Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület alelnöke moderálta, aki a patinás előadóterem színpadjára invitálta a meghívott vendégeket. Elsőként Vajta László a magyarországi BMGE Smartpolis Tudásközpont egyetemi docense beszélt a közép-kelet-európai Okos Város Fórumról. Ezt követően Corneliu Manescu, a romániai Kommunikációs és Információs Társadalom Minisztérium igazgató-helyettesének előadása az okos városokat érintő jogszabályi keretek fontosságáról szólt. Továbbiakban felszólalt Eduard Dumitrascu, Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület elnöke és Ana Maria Cioclei, a magyarországi Cordia Romania (Futureal Group) marketing és értékesítési igazgatója. Amíg az előbbi előadó Gyulafehérvári Smart Cityről, mint egy európai szintű jó gyakorlat beszélt, az utóbbi a budapesti Corvin-negyed városrehabilitációjáról mutatta be prezentációját.
A kávészünetet követően - amit a Mol kávészekere tett színesebbé - megkezdődtek az újabb előadások. 
Dr Tenk Gábor INTER TAN-KER Zrt. vezérigazgató, Okos város és új városi közlekedési modell témakörét egy hasonlóan érdekes téma követette Budapest legnagyobb közösségi autós szolgáltatásairól Sáreczky Richárd, MOL Limo ügyvezető igazgató tolmácsolásában. Szót kaptak még Dragos Balcu Intrarom üzletfejlesztési menedzsere és Susana Georgiu Bukarest-Ilfov Közösségi Közlekedés Fejlesztési Egyesület (ADTPBI) Projekt Menedzsment Iroda vezetője, akik az intelligens város koncepciójának holisztikus megközelítését és a Smart Mobility a Bukarest-Ilfov régióban érdekes témáját vázolták fel a jelenlévőknek.
Az ebédszünetet még három előadás követte, Baracskai Attila, KONsys KFT ügyvezető igazgatója az okos városok energia- és információ menedzsmentje, George Anghel, Digitax ügyvezető igazgató, a közszolgáltatások digitalizálása és Dana Niculescu, Clico Romania üzletfejlesztési menedzser, az intelligens fejlesztés kulcsfontosságú tényezőinek témájáról szólalt fel.
Az előadásokat rövid fórum és személyes megbeszélések zárták.
A nyelvi akadályok leküzdését a rendezvény teljes időtartama alatt egy kétnyelvű ( magyar-román) tolmács segítette, aki az előadásokat fordította, valamint a kapcsolatépítésben besegített, akár csak a külgazdasági attasék.  
Egész napos rendezvény  jó hangulatban telt, ahonnan a résztvevők új kapcsolatokkal, ismeretekkel, ötletekkel és tapasztalatokkal térhettek haza.