Jelenlegi hely

A szabadság napja

1956 hőseire emlékeztünk Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” John F. Kennedy (1960)
Cserkészek a megemlékezésenPataky András Jankovich Ferenc: Forradalom című versét tolmácsolta a hallgatóságnakCsúsz Balázs ünnepi beszéde közbenA megújult kő

Az idei év megemlékezése más volt, mint az eddigi években. Köszönhetően az időjárásnak, mely végre kegyes volt a megemlékezőkhöz, köszönhetően annak, hogy a hősök emléke előtt tisztelgők nagyobb számban gyűltek össze, s végül köszönhetően annak, hogy a Megemlékezés köve, melyet 2011-ben helyeztek el a rimaszombati köztemetőben id. Fábry Zoltán sírhelye előtt, végre méltó formát öltve hirdeti a hősök emlékét.

A megemlékezés megszervezését hagyományosan a rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat vállalja magára, s ennek a nemes feladatnak jómagam is részese lehettem az idei évben is.  Az október 23-át megelőző kedden őrsömmel felkerestük a Megemlékezés kövét, hogy a gyermekek maguk is részesei lehessenek a kő megújítási folyamatának. A rendhagyó foglalkozás keretein belül kipróbálhatták magukat, mint kőújítók, miközben a forradalom és szabadságharc eseményeivel ismertettem meg őket. A kő végleges megújulásán Boholy László cserkésztestvéremmel dolgoztunk, így a hét végére befejezett munkálatok után a megemlékezőket már a nemzeti színekkel befedett 1956 hőseinek emlékét hirdető kő várta.

A megemlékezésen cserkésztestvéreimmel díszőrséget álltunk fáklyákkal, s zászlókkal. Pataky András Jankovich Ferenc Forradalom című költeményét tolmácsolta a hallgatóságnak. Az 1956-os eseményeket Csúsz Balázs elevenítette fel, majd az emlékezés koszorúinak elhelyezését követően együtt énekeltük el nemzeti imádságunkat. A megemlékezést követően az 1956-os hősök tiszteletére cserkészcsapatunk fát ültetett a városi temető melletti parkban.