Jelenlegi hely

Széchenyi emlékmű koszorúzása Bécsben

/ Keller Rita /
keller.rita képe
A bécsi Nagykövetség szervezésében a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István születésnapjának 224. évfordulója alkalmából 2015.szeptember 22-én, kedden délelőtt megkoszorúzták a Széchenyi szülőházán található márvány emléktáblát Bécsben.
Széchenyi emlékmű koszorúzása BécsbenDr. Perényi János bécsi nagykövet úr nyitóbeszédeTakács Imre egykori képviselő úr beszédeSzéchenyi emlékmű koszorúzása Bécsben

A már hagyománnyá vált megemlékezést a magyar Himnusz közös eléneklése után Dr. Perényi János nagykövet úr nyitotta meg, majd Takács Imre egykori képviselő úr Széchenyi életét, munkásságát és magyarságtudatát méltató beszéde után került sor a koszorúzásra. Az emléktáblára a bécsi Nagykövetség, a Széchenyi Múzeum, a 72.sz. Széchenyi István cserkészcsapat és az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala helyezett el koszorút. 

Az eseményen a Nagykövetség részéről jelen volt Dr. Perényi János nagykövet úr, Dr. Hajas Gábor követ úr, Pópáné Linka Márta nagykövetségi tanácsos, Boros Renáta Eszter konzul asszony, valamint a megemlékezők között köszönthettük Takács Imre egykori képviselőt és Széchenyi Mihályt is.

 

A nagykövetség mellett az ausztriai magyar szervezetek is nagy számban képviseltették magukat. Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának tagszervezetei közül jelen voltak a Club Pannonia, a Magyar Kultúra Baráti Köre, a KMÉM - Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom, a 72.sz. Széchenyi István cserkészcsapat képviselői, valamint a Magyar Diákegyesület, az Europa-Club, az AMAPED (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete) és a Bécsi Magyar Oktatást Segítő Szülők és Támogatók Egyesületének képviselői is. Az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat, a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség, a bécsi Collegium Pázmáneum, Collegium Hungaricum, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, valamint a Kaláka-Club Ausztria és a Petőfi Sándor Program képviseletében is érkeztek vendégek.

Igazán megható volt látni, hogy a legnagyobb magyar születésnapjáról 224 év után is ennyi Bécsben és környékén élő magyar egyesület és szervezet is megemlékezik, az emléktáblára koszorút helyez. A nagy létszámú megjelenés miatt egy rövid ideig az utca forgalma is lassulni kényszerült, hiszen voltak, akik már csak az úttesten állva tudták figyelemmel kísérni a megemlékezést. 

Az ünnepélyes koszorúzást a közösen elénekelt Szózat zárta, majd egy állófogadás a Nagykövetség épületében.