Jelenlegi hely

Szeptemberi forgatag Ungváron

Eseménydús hónapot zár a Csüllő Néptáncegyüttes

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
Az Ungvári 10. számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában immár tíz éve működik néptáncoktatás. Az iskolába járó gyerekek már első osztálytól részt vehetnek néptánc foglalkozásokon. A korosztályok szerint szerveződő gyermekcsoportok biztosítják az utánpótlást az iskola táncegyüttese, a Csüllő számára.

Nem csupán az utánpótlás nevelése, hanem a magyar néptánchoz és népi kultúrához való pozitív viszony kialakítása is célja az iskolában folyó néptáncoktatásnak.

A játékos élményeken keresztül szerzett tudás megalapozza a gyerekekben a népzene és a néptánc szeretetét – akár egy életre. Ezek az „alapkövek” a népi gyermekjátékok, mondókák, népdalok, amelyek segítségével a gyerekek megtapasztalhatják az együttjátszás örömét és egyúttal a közösség erejét is.

Ösztöndíjasként ezekhez az élményekhez szeretném hozzájuttatni a gyerekeket az iskolai néptánc foglalkozásokon.

Elődeim munkáját dicséri, hogy a Csüllő Néptáncegyüttesbe járó ifjú táncosok igen elkötelezettek nem csak a néptánc, hanem a közösség iránt is. Perdukné Lator Ilona vezetésével az együttes színes táncrepertoárral és szakmai elismerésekkel büszkélkedő, összetartó csapattá vált.

Ezt bizonyítja a mögöttünk álló, fellépésekben bővelkedő hónap is. A Csüllő állandó fellépője az ungvári és Ungvár környéki települések kulturális eseményeinek

Szeptember 7-én délelőtt a III. hUNGary Fest színpadán csodálhatta meg a nagyérdemű a táncegyüttest. A magyar folklórt és gasztronómiát népszerűsítő fesztivált Magyarország Ungvári Főkonzulátusának szervezésében, az Ung folyó partján rendezték meg. A színes kulturális programok mellett egy egész utcányi magyar íz és illat fogadta az érdeklődőket.

A nap folytatásaként délután Császlócra indult az együttes. A településen hatodik alkalommal rendezték meg a Dobó-Feszt-et, Dobó István egri várvédő tiszteletére. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében a fesztivál két napig, két helyszínen, Császlócon és Szerednyén zajlott.

Szeptember 22-én következett a Csüllő eseménynaptárának következő programja, a Bercsényi-Feszt az ungvári várban. Gróf Bercsényi Miklós, Ung vármegye főispánja tiszteletére rendezett fesztivál a környék jeles hagyományőrző csoportjait vonultatta fel, köztük együttesünket is. A Pro Cultura Subcarpathica kezdeményezésére számos kárpátaljai városban szerveznek olyan eseményt, fesztivált, amely egy kiemelkedő, a településhez kapcsolódó történelmi személyiséghez kötődik (például a már említett Dobó-feszt, vagy a Bethlen-nap Huszton). Az est megkoronázásaként a Magyarországról érkező Bagossy Brothers Company koncertjén vehettek részt az érdeklődők.

Tartalmas és mozgalmas hónapot tudhatunk magunk mögött. A szeptemberihez hasonló lendülettel és várakozással tekintünk október elé: kezdődik a szüreti időszak!