Jelenlegi hely

Szeretet van a levegőben

Újabb festményeket állítottak ki a fiumei HMDK székhelyén.

/ Dr. Seremet Sándor /
seremet.sandor képe
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Tengermelléki-Fennsíki Megye egyesülete fiumei székhelyén évek óta festőkör működik. Az egyesület aktív tagjaiból és néhány külsősből álló csoport folyamatosan működik. Festményeiket több horvátországi kiállításon is bemutatták. Néhány alkalommal Magyarországon lehetett látni ezeket az alkotásokat.
Kis ElőadóinkTavaszi hangulatú festményeinkZenés előadásHalk sarok

A megnyitóra kedden, április 16-án került sor. Viola Éva a HMDK Tengermelléki-Fennsíki Megye egyesületének elnöke – aki szintén aktív tagja a festőkörnek – nyitotta meg a rendezvényt. Beszédét horvátul és magyarul tartotta, majd felkonferálta Tutek-Hajnal Fannit, aki zenés előadással kedveskedett a vendégeknek. Az előadásban gyerekek - Fanni ikrei, Lamia és Noám - is közreműködtek, ugyanis Fiumében magyar játszóház működik, ahol a helyi, óvodás korú magyar családok gyerekei tanulhatnak magyarul. Idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából új mesekönyvekkel és nyelvfejlesztő kiadványokkal bővült a játszóház. A gyerekek gitár kísérettel énekeltek, majd szavaltak.

A zenés műsort a festőkör vezetője és mentora, Medanić Erika követte. Beszédében vázolta a festmények megszületésének körülményeit, valamint, hogy milyen tematika alapján választották ki a kiállítás képeit, majd köszönetét fejezte ki a fiumei magyar közösségnek, amely teret biztosít a kreatív tevékenységnek. A hivatalos megnyitó zárásaként az egyik festő - Vuković Biserka - saját költeményét szavalta el. A megnyitó után a rendezvény vendégei megtekinthették a festményeket kellemes, kötetlen hangulatban.

A festészetnek komoly szerepe van a helyi közösség életében. Rendszeresen zajlanak kiállítások, a nyári hónapokban pedig több napos alkotótábort rendeznek a helyiek. Bízunk benne, hogy fiumei hobbi festők munkáit minden évvel egyre szélesebb közönség ismerheti meg.