Jelenlegi hely

Szerkesztők és szerzők találkozója

Szenci beszélgetés

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
A veszprémi Vár Ucca Műhely és a felvidéki szél-járás folyóiratok szerkesztői és szerzői találkoztak egy baráti beszélgetésre a Csemadok szenci üdülőjében.
Vár Ucca Műhely (Fenyvesi Ottó, Kilián László szemben balról) és szél-járás szerkesztői és szerzői egy asztalnál, Böröndi Lajos szél-járás szerkesztő és szerző (balra lent), a beszélgetést vezette Bárdos Ágnes a Szlovák TV szerkesztője (szemben jobbra)Varga Richárd a Vár Ucca Műhely szerzője, megzenésített verseiből adott előKilián László a Vár Ucca Műhely szerkesztője és szerzőjeFenyvesi Ottó, a Vár Ucca Műhely főszerkesztője felolvasott a lapjukban megjelent alkotásokból

A Csemadok Szenci Alapszervezete és a szenci Városi Múzeum szervezésében 2018. szeptember 10-én 18 órakor került sor egy baráti beszélgetésre a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti lap, valamint a szél-járás című folyóirat szerkesztőivel, szerzőivel Szencen.

A beszélgetésen részt vevő Vár Ucca Műhely részéről Fenyvesi Ottó főszerkesztő részletesen mesélt a lap kezdeti szakaszáról, Kilián László szerkesztő/szerző főként a kiadványban megjelenő költőkről beszélt, illetve Varga Richárd szerző, énekes-gitáros megzenésített versekkel és slam poetrivel gazdagította az estét.  

Fenyvesi Ottó, a Vár Ucca Műhely főszerkesztője          Kilián László, a Vár Ucca Műhely szerkesztője, szerzője          Varga Richárd, a Vár Ucca Műhely szerzője, megzenésített verseiből adott elő

A 90-es években indított kiadvány (mely akkor nem volt a legpraktikusabban méretezve) évi 4 alkalommal jelenik meg, s az azóta megtörtént fejlesztések, korszerűsítések hatására az elsőkhöz képest a mai változat egy nagyjából A5-ös méretezésű, kortárs borítóval ellátott, minőségileg szerkesztett irodalmi és művészeti lap, ahol a helyi és szórványban élő költők egyaránt megtehetik első lépéseiket a publikálás útján. Megosztottak több sikertörténetet is a lapban kezdő, első szárnycsapásukat megtevő kortársakról, akik azóta már külföldön vagy az anyaországban elismert és keresett irodalmat művelők lettek. Nagy tanulság lehet hasonló körökben mozgóknak: sosem tudhatjuk biztosan, miből lesz a cserebogár.

A házigazda szél-járás részéről jelen volt Görföl Jenő főszerkesztő és Böröndi Lajos kiadó, szerkesztő, szerző, akik az általuk megjelentetett folyóirat oldaláról válaszolták meg a felmerülő kérdéseket. Az eseményre a szél-járásban megjelenő szerzők (Száraz Pál, Száraz Erzsébet, Polák Margit, Murányi Veronika) és a lapot népszerűsítők is eljöttek, a beszélgetést Bárdos Ágnes, a Szlovák Televízió szerkesztője vezette. 

A fő kérdéskörök a kiadványok megváltozott külleme és szerkesztettsége mellett, főként a megjelenő művekre és azok szerzőire irányultak. Hasonlóság a két kiadvány között, hogy publikáltak a szórványban élő költőtől alkotásokat épp úgy, mint anyaországit, illetve mindkét lap helyet ad a költemények mellett a művészet egyéb területeinek is, mint kiállítások, zenei előadások hirdetése vagy utólagos tudósítás róluk. Emellett a szél-járás minden esetben közöl honismereti cikkeket is, melyek részben visszatekintések a történelmi múltra, vagy tudományos szemszögből közelítenek meg aktualitásokat

A jelenlévők est folyamán verseket is szavaltak és Varga Richárd előadásában meghallgathattak több, saját szerzeményű, megzenésített költeményt, illetve egy slam poetry-t is.

Vár Ucca Műhely (Fenyvesi Ottó, Kilián László szemben balról) és szél-járás szerkesztői és szerzői egy asztalnál, Böröndi Lajos szél-járás szerkesztő és szerző (balra lent), a beszélgetést vezette Bárdos Ágnes a Szlovák TV szerkesztője (szemben jobbra)