Jelenlegi hely

A szövetségkötés ünnepe

Szövetségkötést és gyermeknapot ünnepeltünk Déván

/ Sós Nóra /
sos.nora képe
Marosillyén található Bethlen Gábor szülőháza, mely a dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában van és felújítása után emlékházként szolgál az erdélyi fejedelem életéről és Erdély történetéről.

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1580-ban Marosillyén látta meg a napvilágot. Emlékezetét ma a nagyenyedi Bethlen Kollégium diáksága által 1909-ben állíttatott felirat hirdeti a marosillyei kastélyból fennmaradt zömök épület homlokzatán, amelyet általában Bethlen Gábor szülőházaként emlegetnek.

A májusi, tavaszi hétvégén a szövetségkötés napját és gyermeknapot ünnepeltünk, ám a szeszélyes idő miatt a Szent Ferenc Alapítvány dévai háza adott otthont a rendezvénynek. Az ünnepélyes szentmisén megújítottuk szövetségünket egymással, embertársainkkal, támogatóinkkal és Istennel. Az alkalmi műsorra az alapítvány udvarában került sor, ahol először a dévai Renaissance Egyesület gyermekcsoportja mutatkozott be és hívta táncba a közönséget, fergeteges hangulatot teremtve ezzel. Ez a nap nem csak a szövetségkötésről szólt, hanem a gyermekekről is, így gyermeknap alkalmával Tücsök Peti szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. Az előadóművész nem csak rajzmesterként, de szavalóként is roppant mókás bemutatót tartott, remek hangulatot teremtve és összekötve ezzel a különböző generációkat. A Bekecs Néptáncszínház előadása lenyűgöző látványt nyújtott, akik mezőségi táncokkal mutatkoztak be. Az esti órákban a Legendák kertjében című  táncjátékkal örvendeztették meg a dévai, magyar közönséget.