Jelenlegi hely

Tanévnyitó Segesváron

A megmaradás esélyei az idei tanévkezdés tükrében

/ Prosenszki Róbert /
prosenszki.robert képe
Segesváron nincs önálló magyar tannyelvű középiskola, a Mircea Eliade Főgimnáziumban működik magyar tagozat a magyar anyanyelvű középiskolás diákok számára. A csökkenő gyereklétszám miatt, idén már csak egy magyar tannyelvű osztály indult, a reál és a humán szakirány összevonásával.
Tóth Tivadar, tanár, a város alpolgármestere szól az egybegyűltekhezA református lelkész, a segédlelkész, a római katolikus plébános és az unitárius lelkész áldást kér a gyülekezetreA Főgimnázium, ahol a magyar tagozat működikTanévnyitó az iskola udvarán

Ha létezik is szándék az önálló magyar líceum létrehozásra Segesváron, részben a csökkenő létszám miatt, nehéz lesz a megvalósítás. A magyar diákok Maros, Szeben és Brassó megye szórványterületeiről érkeznek, és a Gaudeamus Alapítvány biztosít számukra bentlakási lehetőséget a Gaudeamus-házban, ahol a koedukált kollégium működik.

A tanévnyitóra szeptember 10-én került sor, reggel 8 órától ökumenikus istentisztelettel, a városi unitárius templomban, ahol a magyar tagozat diákjai, tanárai, a közösség egyházi tisztviselői gyűltek össze, hogy közösen imádkozzanak, Isten megtartó kegyelmét kérve a magyar diákokra, tanárokra és a gyülekezetre. Ezt követően a Főgimnáziumban 9 órától már román nyelven folyt a hivatalos tanévnyitó, ahol László Imola, igazgatóhelyettes, a magyar tagozat vezetője, röviden magyarul is szólt, bátorító szavaival a magyar tagozat diákjaihoz, tanáraihoz és a tanévnyitón megjelent szülőkhöz.

A Gaudeamus-házban az idén 34 magyar anyanyelvű diák kezdte meg bentlakóként a tanévet. Az Alapítvány személyzete, nevelői és vezetői olyan közösségi hátteret biztosítanak számukra az itt működő kollégiumban, ami az iskolai- és a családi környezet mellett alapvető fontosságú, hogy megtartsák magyar identitásukat, megéljék és fejlesszék azt a közösségi szellemet, ami itt szórványban elengedhetetlen ahhoz, hogy a többségi nyelvi és kulturális környezetben magyarként boldogulni tudjanak. Nem csak egyénileg, de mint a magyar közösség ifjú, felelős tagjai és képviselői. A tanévhez sok sikert kívánunk Nekik!