Jelenlegi hely

Temes megyei magyar iskolák találkozója

Szórványban tanuló magyar diákok találkozása Óteleken

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Április 15-én Óteleken szervezték meg a Temes megyei magyar iskolák és magyar tagozatok találkozóját. A találkozón elemisektől gimnazistákig fogadtak diákokat a szervezők, a rendezvényen 110-en vettek részt.
MegnyitóHúsvéti dekorációs műhelyszekerezésBartók Alapítvány játékátadás

Az óteleki tanári csapat és a falu közössége is szívvel-lélekkel fogadta a gyermeksereget az iskolában, jókedvet teremtve a borús ég alatt is. A regisztráció és megnyitó után a gyermekek szabadon próbálkozhattak sportos, kinti és benti játékokkal, valamint különleges kézműves műhelyekben próbálhatták ki magukat.
Húsvétra készülve a tojásfestő műhelyben a főtt színes tojásokat ecetes fogpiszkálóval varázsolhatták mintássá, valamint húsvéti dekorációt készíthettek szalvétatechnikával és ragasztással, festéssel. Ezeken kívül kavics- és bútorfestéssel is lehetett próbálkozni, miközben az ebédhez készülő kürtőskalácsok készülését is meg lehetett lesni. A kinti játékok mellett, benti asztalitenisz is szolgált a sportra vágyók kedvének, valamint logikai és ügyességi játékokkal is lehetett a termekben próbálkozni. A közös ebédet pedig szekerezés követte, amit egy traktor húzott és a gyermekek, még a helybeliek is, izgatottan utazták körbe a falut. 

A találkozón a Rákóczi Szövetségtől két óteleki gyermek kapta meg iskolatáskáját, akik ősszel a magyar iskolában kezdik meg tanulmányaikat, valamint a megjelent iskolák a Bartók Alapítványtól egy-egy készség- és mozgásfejlesztő játékot kaptak ajándékba.

A találkozón a gyermekek lelkesen vetették magukat a játékokba, ismerkedtek, az óteleki iskola falai megteltek zsivajjal és zsongással. 

A tanárok maguk is megilletődötten álltak meg a folyosón időnként megjegyezve, hogy milyen jó ennyi magyar gyermeket együtt látni. 

Szórványhelyzetben különösen nagy jelentősége van az ilyen találkozóknak, hiszen az elszórt falvakban egyre csökken a magyar gyermekek száma, és ezért fontos, hogy tudjanak egymásról, hogy nincsenek egyedül, hogy van miért magyarul tanulni, hogy lássák mekkora is az ő közösségük, amihez tartoznak magyarságuk, anyanyelvük, iskolájuk által.

A találkozón nyolc iskola vett részt: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Gerhardinum Római Katolikus Líceum, a lugosi Eftimie Murgu Általános Iskola, az Igazfalvi Általános Iskola, a házigazda, azaz az Óteleki Általános Iskola, az Újszentesi Általános Iskola, a Végvári Általános Iskola, valamint a Zsombolyai Általános Iskola.
A találkozás a gyermekeknek lehetőséget adott, hogy megismerjék társaikat, míg a tanároknak megerősítést, hogy ha nehéz is a helyzet, összetartva és kitartással kell munkálkodni a jövőben is. 

Az évek és évtizedek óta kitartó tanárok számára szinte hihetetlen a néhány éve kialakult helyzet, amelyben mégis folytatják áldozatos hivatásukat a magyar gyermekekért.
Jövőre újra találkozó.
Köszönet illeti a tanárokat, tanítókat mindenkori munkásságukért és az óteleki magyar közösséget odaadó vendégszeretetéért, valamint köszönet illet a Bartók Alapítványt  a találkozó támogatásáért.