Jelenlegi hely

Temesvári Magyar Napok 2018

Magával ragadó élményzuhatag Temesváron

/ Halász Gergely /
halász.gergely képe
Szeptember 27. és 30. között harmadik alkalommal rendezte meg Temesváron a Várbástya Egyesület a nagyszabású, és a térségben az elmúlt években kultikussá vált Temesvári Magyar Napokat.
NagyszínpadAz Opera nézőtereMagyar Nemzeti TáncegyüttesOstromjátékok

Felemelő érzést és szívet melengető megtapasztalást jelentett, hogy Temesvár centrumában, az Opera téren és környékén három napon keresztül a magyar nyelvű beszélgetések domináltak. Anyanyelvünk és az általa közvetített nemzeti kultúránk ismételten, intenzíven birtokba vette a közteret. A rendezvényt a helyben élő és elszármazott magyar családok, civil szervezetek, intézmények, vállalkozók és művészek közös eseményeként jegyzik. A Temesvári Magyar Napok legfőbb célja a magyar kultúra és hagyományaink közösségben való megélése, felidézése és megismertetése a többségi társadalommal, valamint a városban élő nemzeti kisebbségekkel.

Az élményfolyam 27-én, csütörtökön vette kezdetét, a Temesvári Opera érdeklődőktől zsúfolásig megtelt patinás színháztermében. A hagyománnyá vált programnyitó ökumenikus istentisztelet vezérszónoka Pál József-Csaba volt, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye, 2018. augusztus 6-án beiktatott magyar származású temesvári püspöke. Többek között Grezsa István miniszteri biztos, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Tamás Péter temesvári magyar tiszteletbeli konzul és a magyar származású temesvári alpolgármester, Farkas Imre köszöntötték ünnepi gondolataikkal a közönséget. Az est fénypontjaként színpadra lépett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, és Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán: Magyar hősök, csaták, szerelmek című formabontó, lendületes, lélegzetelállító előadásával elkápráztatta a nagyérdeműt.  A Magyar Nemzeti Táncegyüttes régi nagy történelmi pillanatokat, sokat emlegetett magyar legendákat és példás hősöket megidéző műsorának ősbemutatójával tisztelgett Temesváron az 1848-as forradalom 170. évfordulója előtt.

Péntek és vasárnap között a sokszínű, tartalmas és rendkívül széles spektrumon - egymással párhuzamosan - mozgó programkínálatban a családok minden tagja megtalálta az érdeklődésének legmegfelelőbb kultúrelemeket. Az oldott és szórakoztató előadások, könnyű- és komolyzenei, illetve színházi programok éppúgy az események részét képezték, mint a társadalmi, gazdasági, politikai vagy filozófiai, művészeti jellegű kérdéseket érintő és mélységi dimenzióikat is feszegető tartalmas beszélgetések, meghittebb interakciók. Számtalan intellektuális, értékelvű programelem közül válogathatott a Stuttgarttól, Budapesten és a Dél-alföldön át a Délvidékről is érkező közel 30.000 érdeklődő. A legnépszerűbb programok a nagy koncertek (Bagossy Brothers Company, Charlie és Demjén Ferenc), a gasztronómiai és kézműves vásárok és a hagyományőrző tevékenységek voltak. Nem hiányozhatott a jurtaállítás, az 1552-es ütközetet megidéző ostromjáték vagy a viselet- és fegyverbemutató sem. A gyermekeknek többek között kreatív fejlesztő nyelvi játékokkal és a Rejtő Jenő életét bemutató irodalmi kiállítással készültek, a helytörténet iránt érdeklődőknek történelmi belvárosi sétával, a hitélet iránt elkötelezettek pedig egy ökumenikus körtúrán ismerkedhettek Temesvár templomaival. Néptánc produkciókkal és táncházzal lelkesítették a közönséget, akik a szellemi táplálék mellett bor, sör- és csokoládékóstolókon ízlelhették az esszenciális, manufakturális termékeket. A műhelybeszélgetéseken felbukkant Szili Katalin, a Századvég Gazdaságkutató Alapítvány elnöke, Barthel-Rúzsa Zsolt és a Hungarikum és a Magyar Feltalálók szerzője, Szilágyi Szabolcs is.

Ösztöndíjas munkatársammal, Mecser Szilviával első temesvári hónapunk a Magyar Napok intenzív szervezési munkálataival telt. Igyekeztünk minél aktívabban részt vállalni az egyes folyamatokban. Az esemény megtervezését, a programkínálat kialakítását és a megvalósítás színvonalát, minőségét is kiemelkedőnek tartom, a rendezvény bármely magyarországi nagyvárosban is gond nélkül megállta volna a helyét. Örömmel tapasztaltam, hogy a Várbástya Egyesület elnökségébe tartozó főszervezők energiát és időt nem kímélve fáradhatatlanul, elkötelezetten dolgoznak egy magasabb rendű cél, a temesvári 15.000 fős magyarság valódi közösséggé kovácsolásáért. Szívügynek, missziónak tekintik a munkát.  A szórvány túlélésének egyik záloga az együttműködés. Példaértékű a Temesváron uralkodó szemlélet: bár az egyes szervezetek eltérően gondolkodnak bizonyos kérdésekről, elnökségük felfogása-attitűdje némileg különbözik egymástól, a közös cél érdekében mégis képesek a világlátásbeli különbséget és a személyes ellentéteiket félre téve, egymásra partnerként tekintve összefogni, és kizárólag a magyar közösség javát szem előtt tartva támogatóan fellépni, cselekedni. Óriási erény, ami külhonban sajnos csak kevés helyen tapasztalható.

Vasárnap éjjel a tér magyarsága, elismerése jeléül kitörő ovációval, vastapssal, éljenzéssel és „szép volt fiúk” kántálással fogadta a színpadra lépő megfáradt szervezőket, programfelelősöket és jelentős számú önkéntes segítőt, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Felemelő érzés volt Petőfi-programos anyaországi magyarként köztük állni, és realizálni, hogy erőmhöz és lehetőségeimhez mérten némileg én is hozzájárultam a nemzettest külhoni bázisának megerősítéséhez.