Jelenlegi hely

Templombúcsú Csepén

/ András Hanga /
andras.hanga képe
Az ónaptár szerinti szeptember 8-án ünnepelte a csepei katolikus egyházközség templomának búcsúját. Mivel a településen a Julián naptár szerint tartják az egyházi ünnepeket, ezért a Kisboldogasszony, Szűz Mária születésnapját ünneplő örömnap a Gergely naptár szerinti szeptember 21-én került sor.
Atyai áldásSzilágyi Mátyás beregszászi főkonzul köszöntőjeGörögkatolikus atyák a körmenetenKörmenet

A falu lakossága egy héttel a búcsú előtt már javában készült, munkások újították fel a parókiát, az asszonyok takarítottak, sütöttek, főztek. A helyiek számára fontos esemény során nem csak áldásban részesülnek a lakosok, de a rokonok is hazalátogatnak, összejön a család és a környező falvakból is érkeznek hívek. A görögkatolikus templom előtti utcában néhány árus nyalókákat, játékokat és vattacukrot árult, ezzel kötve le a kisgyerekek figyelmét.

Tíz órakor kezdődött a Szent Liturgia, ám az emberek már jóval korábban gyülekeztek a templomudvaron, a római katolikus hívek a szent kereszttel énekelve vonultak fel a templomhoz. Idén tizenkét lelkész – Ábrány Krisztián, Csirpák József, Egressy Márton, Egressy Miklós, Gajdos Attila, Gajdos László, Hajas Ámosz, Hernádi Lehel, Iván Gábor, Lődár Jenő, Petrás László diakónus, Tóth Jenő – állta körbe az oltárt. A főcelebráns Gajdos Attila atya volt Forgolányból, míg a prédikációt Gajdos László atya mondta, aki a magyarországi Csegöldből érkezett. A szentmise végén a csepei parókus, Ábrány Krisztián atya fejezte ki köszönetét mindazoknak, akik segítették az ünnep méltó keretek közötti megvalósulását. Ezt követően a beregszászi főkonzul, Szilágyi Mátyás szólította meg a híveket és elmondta, örömmel tölti el, hogy ilyen szép számban összegyűltek az emberek a szentmisén. Összefogott beszéde végén római- és görögkatolikus szokás szerint köszönt el a hívektől. A nyárias időjárásnak köszönhetően az ünnepi Liturgia körmenettel zárult, amely során a hívek szentelt víz és olaj által áldásban részesültek. A búcsú lezárásaként elénekelték a pápai himnuszt, a magyar himnuszt és a jókívánságaik énekét: „Éljenek soká, éljenek soká számos boldog éven át! Egészségben, békességben éljenek soká, számos éven át!”.

A búcsún több száz hívő vett részt. Áhítattal énekelve közösen vonultak családok, rég nem látott rokonok, barátok, ismerősök. A búcsú összehozta az embereket, közösséget épített, kapcsolatokat ápolt. Fontos szerepe van tehát az egyháznak a közösségeink megtartásában, a lelkek megerősítésében egyaránt.