Jelenlegi hely

Thököly Imre korának elfeledett magyar hangszeres zenéje

A Hungaricus Együttes koncertje

/ Tóth-Bóna Boglárka Luca /
toth.bona.boglarka2023 képe
Nagy örömünkre Magyarlapádon adott koncertet a Hungaricus Együttes. Az előadáson az egész kicsiktől kezdve az idősekig, minden korosztály megjelent. Az egy órás műsor nagy sikert aratott, a koncert után pedig lehetőség nyílt beszélgetni is az előadókkal, amelynek végén egy közös zenélés alakult ki a magyarlapádiakkal.

 

Az együttes így ír a koncertről:

Magyarországon valamikor általánosan ismert vagy legalábbis több helyütt is játszott hangszeres zenének, az évszázadokon át viszonylagos nyugalomban élő Felvidéken kicsiszolódott változata az, ami a Partiumban és Erdélyben tovább tudott élni egészen az utóbbi időkig. Nagy valószínűséggel állítható, hogy annak a tánczenének a dallamanyaga, valamint stílusa élt tovább a Mezőség, Székelyföld, Marosvidék, illetve a Partium falvainak hangszeres zenéjében, amelyre annak idején Thököly és Rákóczi kurucai is táncoltak.

18. századi hangszeres tánczenei gyűjteményeink szinte mindegyike felvidéki eredetű, vagy eredete Felvidékhez köthető. Míg a csekély számú 17-18. századi erdélyi zenei kéziratokban csupán néhány tucat táncdallamot találhatunk, a felvidéki vagy Felvidékhez köthető eredetű korabeli gyűjtemények több száz hangszeres dallamot, nagyrészt táncdallamot tartalmaznak.

A három évszázaddal ezelőtt, Rákóczi Ferenc korában Felvidéken lejegyzett dallamokban fölfedezhetjük mezőségi, felső Maros-menti, székelyföldi dallamok, illetve dallamrészek változatait, Erdély-szerte hallható hangszeres közjátékok korabeli formáit, valamint a partiumi és az erdélyi zenében máig hallható díszítmények különböző változatainak – néhány esetben megdöbbentő részletességű – kottáit.