Jelenlegi hely

Tisztelet a hősöknek

A márciusi ifjakra emlékeztek a román fővárosban is

/ Czine Attila /
czine.attila képe
Egész napos programmal emlékeztek meg Bukarestben a helyi magyarok a márciusi hősökről nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából.
Az ünnepi seregKoszorúzás a Herastrau ParkbanÜnneplő tömegÁllófogadás

Március 15-én, pénteken 11 órától helyi magyarok, valamint szombathelyi református vendégek gyűltek össze a bukaresti  Calvineum temetőben, Veress Sándor, az 1848-49-es szabadságharcban résztvevő honvéd sírjánál. A Calvineum református egyház tiszteletese Zsold Béla, majd Bíró Tivadar, a szőlőskerti református egyházközség lelkésze köszöntötte a jelenlévőket, ezt követően szavalatok következtek.  A verseket az ünnepi koszorúzás követte a honvéd tiszteletére.

Az esemény 13 órától a bukaresti Herăstrău parkban, Petőfi Sándor mellszobránál folytatódott. Az ünnepi felszólalások után megkoszorúzták nemzeti hősünk szobrát.

18 órától a Bukaresti Petőfi Művelődési Központ dísztermében, közel 200 személy jelenlétében, elkezdődött az ünnepi előadás. Dr. Sándor Tibor László, a Magyarország Bukaresti Nagykövetség mezőgazdasági külképviseleti szaktisztviselője tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi üdvözletét, ezt követően felszólalt Jakab Bálint, a szombathelyi református testvér egyházközösség lelkésze, Trif Olga, az Ady Endre Elméleti Líceum igazgatónője, Gedő Eszter, a Bukarest területi RMDSZ Nőszervezet elnöke és a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság alelnöke, végezetül Buday Richárd Tibor, a Bukarest területi RMDSZ és a Petőfi Művelődési Társaság elnöke.

Az ünnep hangulatát még szebbé tette az Ady Endre Elméleti Líceum énekkarának fellépése, a Baraţia Chorus műsora, Kentelki Gábor, egyetemista szavalata, majd az ezt követő népdal és néptánc, Tóásó Gabriella és a Bercsényi Baráti Néptánckör előadásában.

A műsor zárásaként következett a koszorúzás, a Petőfi Művelődési Központ udvarán található Petőfi Sándor szobránál. A nap állófogadással zárult.

Március 17-én, vasárnap a Bukaresti Hétvégi Tanoda diákjai mutattak be ünnepi műsorukat a szőlőskerti református templomban.

Március 18-án, hétfőn lehetőség nyílt Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Film Positive Productions Kft. által felajánlott „Utolsó órák” című film megtekintésére.

Az ünnepi hétvége alatt megtekinthető volt a Bukaresti Petőfi Művelődési Központ márványtermében a „Márcziusi Ifjak-12 pont képregényben” elnevezésű, karikatúrákat bemutató képkiállítás a Magyar Képregény Akadémia felajánlásából.