Jelenlegi hely

Tisztelgés Aradon és táskaszentelés Szilágysomlyón

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
A szilágysomlyói közösség életében szinte nincs esemény nélküli hétvége. Legutóbb két fontos történésen vehettek részt a közösség aktív tagjai: Aradon az 1848-as vértanúk megemlékezésén, illetve a szilágysomlyói katolikus templom tanévnyitó szentmiséjén, ahol táskaszentelésre is sor került.

2018.október 6-án a szilágysomlyói 16. számú Báthory István cserkészcsapattal és vezetőjükkel Erdei Jánossal, mentorommal Józsa Nándor Lóránddal és néhány szülővel a tizenhárom  vértanú  kivégzésének helyszínén, Aradon emlékeztünk meg a hazáért bátran küzdő hősökre. Ezt az utazást és tiszteletadást lelkes munka előzte meg, hiszen erre az alkalomra a cserkész csapattal a “Piros szív, fehér hó, zöld remény…” című énekkel készültünk. Az ünnepi beszédeket és a koszorúzást követően a város főterén szólt a dal, melyet jómagam kísértem hegedűn. Az ünnepség résztvevői figyelemmel hallgatták a váratlan produkciót, s akik ismerték az éneket, csatlakoztak hozzánk – így együtt zengtük a dalt. Az emelkedett pillanatokat sokan kamerázták, fényképezték. A cserkészcsapat vezetőjével Erdei Jánossal furcsálltuk, hogy a rendezvényen csak a Himnusz szólalt meg, ám a Szózat elmaradt. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt is hozzátoldjuk produkciónkhoz, hiszen egy ilyen fontos nemzeti megemlékezés hivatalos ünnepségén Vörösmarty üzenetének felidézése sem maradhat el.

A Petőfi Sándor Program néhány ösztöndíjasa is találkozhatott ez alkalommal, hiszen rajtam kívül a Temesváron tevékenykedő Mecser Szilvia és Halász Gergely is részt vettek az eseményen. Ezek a találkozások hasznosak, mert információt cserélhetünk egymás eddigi tapasztalatairól, munkájáról, illetve fontosak és örömteliek is, hiszen mi ösztöndíjasok össze kell tartsunk, meg kell erősítsük egymást a szórványmagyarságért folytatott munkánkban!

Az aradi megemlékezésre történő látogatás napját két kiránduló helyszín tette még színesebbé: útközben meglátogattuk a nemrégiben felújított nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumot, illetve megálltunk a magyar Mária-kegyhelyek egyikén, Máriaradnán is.

Az aradi utazás másnapján 7-én, a szilágysomlyói római katolikus közösség számára Ozsváth József plébános tanévnyitó szentmisét celebrált, mely alkalomkor az iskolás gyermekek táskáinak megszentelésére is sor került. A plébános úr kiemelte, hogy mindennapi életünkben négy fontos dolog segíti az egyensúlyt fenntartani: a fizikai munka, a szellemi munka, az imádkozás és a pihenés. Az ünnepi szentmise végén Antonio Vivaldi G-dúr hegedűversenyének (Op. 3, No. 3. RV 310) első tételét szólaltattam meg hegedűn. Bízom benne, hogy ezzel a zenei szolgálattal sikerült átadnom azt a vitalitást és derűt, amelyet ez a zene magában hordoz, illetve, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy az új tanév mindannyiunk számára jó kedvvel és lendületesen induljon el.

Fotók: Józsa Nándor Lóránd