Jelenlegi hely

Újévköszöntő zarándoklat a Medve-kúti Szűzanyához

/ Dávid Zsuzsanna /
david.zsuzsanna képe
Az új év első napján immár hagyománnyá vált, hogy az Ipoly-mentén zarándoklattal köszöntik a Szűzanyát a Medve-kúti kegyhelyen.

A Medve-kúti kápolna a Korponai fennsík alsó nyúlványainál, az Ipolyfödémes, Tesmag, Ipolynagyfalu, Ipolyhídvég, Kelenye és Ipolyszécsényke közötti erdős területen található. Felújítása 2022-ben több település önkénteseinek segítségével, az itt élő fiatalok összefogásában, önerőből valósulhatott meg.

A résztvevők a zarándoklat alkalmával elmondták, hogy ennek a közös munkának számos barátságot, felejthetetlen és meghatározó élményeket köszönhetnek. A zarándokhelyet évről évre egyre többen keresik fel, az itt élő közösség pedig újra felfedezte a nemzedékek óta nagy hagyománnyal bíró szent helyet, amelyből erőt merítenek.

Az itt fakadó forrás vizének századok óta gyógyító hatást tulajdonítanak. A zarándoklatot Velebny Gábor a Via Mariae polgári társulás elnökségi tagja és Gyurász Pál plébános atya szervezték. Résztvevőként velünk tartott a társulás elnöke Méhes Richárd is. A Somos irányából és az Ipolyfödémes felől érkező mintegy negyven fiatalabb és idősebb zarándok a sáros, hideg időben is vállalva az utat, a Szeplőtelen Fogantatás titulusát viselő Mária szobornál találkoztak a közös imára, az új évi áldásra. 

Zoboraljáról, az Esterházy János Zarándokközpont ösztöndíjasaként érkezve szerettem volna megszólítani az Ipoly mentén élőket, akikről tudom, hogy nagy hűséggel őrzik Esterházy János tiszteletét és emlékét. A zarándoklat alkalmat adott, hogy felidézzem Isten szolgája személyét és meghívjam őket a január 3-án Paláston bemutatott zarándok szentmisére, melyet Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért és a békéért ajánlottak fel. Nagy öröm volt, hogy a kegyhelyen közösen imádkoztunk a felvidéki mártír gróf boldoggá avatásáért és a zarándoklatot is felajánlhattuk erre a szándékra.  

Az új esztendőt a békéért való közös fohásszal, a Himnusz és a Boldogasszony Anyánk közös eléneklésével köszöntöttük.