Jelenlegi hely

Új lakóépület a Téka Szórványkollégium diákjainak

Épületavató Szamosújváron a Téka Szórványkollégiumában

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna2023 képe
Új tanév, új kezdet! A 2023-2024-es tanévet már iskolájuk, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum közvetlen szomszédságában lakva tölthetik Szamosújvár magyar diákjai a mezőségi szórványban.
támogatóképületevavatóA Mezőségi Szórvány diákjai az épületavatón

Népes közönséggel nyitotta meg kapuit a Téka Szórványkollégium új épülete 2023. szeptember 17-én. Bár a Mihai Viteazu utcai „régi Téka” épülete kedves, családias emlék az átköltözőknek, új környezetükben igen sok plusz várta őket. Tágas, világos szobák, új ebédlő, közeli iskola, hatalmas udvar, sportcsarnok, Kézműves ház, egyszóval minden egy helyen. Az Alapítvány Oktatási keretprogramjának szerves része az új „bentlakás” megépülése. Egy többéves munkaterv, pályázati munka és sok-sok, az Alapítvány dolgozói által is végzett fizikai munka, összefogás eredménye az épület.

A Líceum felavatásán is részt vett 2016-ban, és most is megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkár az avató ünnepséget. Megnyitó beszédében méltatta Balázs-Bécsi Attila kitartó, konzekvens, a magyar szórvány művelődéséért, a Mezőség magyar anyanyelvű oktatásáért tett erőfeszítéseit, kiváló kollégáival való közös munkáját. A Nemzeti Jelentőségű Intézmény, és épületegyüttese sok száz magyarul tanuló diák előrehaladását segíti, szolgálja. Egy részük a szervesen együttműködő válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány által létrehozott és működtetett általános iskola 4. osztályából kerültek át a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, és az új kollégium gondozása alá, hogy felsőbb osztályokban is folytathassák magyar nyelven tanulmányaikat. Elsősorban szamosháti, és tóvidéki gyermekek járnak a Líceumba, illetve bejáróként a helyi és a környékbeli falvak diákjai is alkotják a 450 fős gyereksereget Erdély egyik legnagyobb oktatási komplexumában. Közülük közel száz fiatal lakja az új kollégiumépületet. Sikerekben gazdag új tanévet kívánunk nekik, és tanáraiknak!