Jelenlegi hely

Unitárius Találkozó Tordán

A Tordai-hasadék ölelésében

/ Virág Ádám /
virag.adam képe
A dévai unitárius hívekkel ellátogattunk a kolozs-tordai egyházkör rendezvényére, amelyet a Tordai-hasadéknál rendeztek meg. Az összejövetelt minden évben megszervezik, a már hagyományossá vált találkozó jó alkalom arra, hogy az unitárius vallást gyakorló emberek közelebb kerülhessenek egymáshoz, megismerjék a különböző egyházközségek tagjait.
A találkozón résztvevőkA főszakácsunkPillanatkép a dévai sátorban Megnyitó

A kolozs-tordai egyházkör rendezvényére gyűltünk össze szerte Erdélyből, hogy az unitárius testvérekkel találkozzunk. A rendezvényt a Tordai-hasadéknál rendezték meg, aminek szépsége magával ragadott minden érkező vendéget. A gyülekező után istentisztelet és ünnepi műsor következett a színpadon. Fodor Dorottya egyházköri felügyelő-gondnok köszöntötte a megjelenteket és megnyitotta a rendezvényt.

Az istentiszteletet Dimény József esperes, Kovács István közügyigazgató, sepsiszentgyörgyi lelkész, valamint Kiss Erika kolozsvári belvárosi énekvezér szolgáltatta. A rendezvényen üdvözlőbeszédet mondott Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője és Lezsák Sándor, Magyarország Országgyűlésének alelnöke. A beszédekben kitértek arra, hogy a múltbóli építkezés szolgálja majd a jövőbeli megmaradást Erdélyben. A résztvevők számos kulturális műsor által kínált élményekben is gazdagodhattak. Fellépett a kárpátaljai Credo együttes, valamint a moldvai csángók műsora is tovább emelte a rendezvény színvonalát. „Erdély a vallásszabadság földje” címmel kiállítást nyitottak meg a rendezvény házigazdái és meghívott vendégei. 

Az összejövetel nagy sátrában előadást hallgathattak a látogatók Lezsák Sándortól „Nemzetszolgálat a Kárpát-medencében” címmel.

Ezt nagy érdeklődés kísérte. Olyan hasznos információk hangzottak el, melyek a határon túl élők jövőbeni életét meghatározzák. Az alelnök kitért arra, hogy számos kezdeményezéssel, pályázattal segítették és szeretnék segíteni a jövőben is a határon túl élő magyar embereket. „Aki lemarad, az kimarad.” hangsúlyozta, és arra bíztatta a jelenlévőket, hogy minden lehetőséget ragadjanak meg, amit Magyarország kínál a határon túli magyarság számára. További előadások hangzottak el a nap folyamán, Dr. Czire Szabolcs „Vallásszabadság és spiritualitás. Utak és tévutak” címmel megtartott előadását is szép számmal hallgatták az érdeklődők. Solymosi Alpár „Vallásszabadság és felekezeti együttélés a gyakorlatban” című előadását is érdeklődve fogadta a közönség. Végül Márton Attila „Magyar élet a Kárpátokon túl” címmel beszélt a határon túli magyarok élethelyzeteiről.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy a gyermekeknek hasznos elfoglaltságot biztosítsanak, így arcfestés, gyöngyfűzés, íjászat, rajzolás és bábszínház szórakoztatta a kicsiket. A találkozó hírét a boldog találkozások, a jó hangulat és a közösen eltöltött közösségi nap élménye viszi majd tovább.