Jelenlegi hely

Ünnepi forgatag Dél-Bánátban

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
A decemberi hónap sem telt események nélkül. Pancsován, illetve Sándoregyházán is járt a Mikulás, és ajándékokkal jutalmazta azokat a gyerekeket, akik egész évben jók voltak. A hónap elején XXVI. alkalommal került megrendezésre a Dél-Bánáti Betlehemes Játékok, és Karácsonyi Szokások Találkozója, ez alkalommal Torontálvásárhelyen.
Dél-Bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások Találkozója, TorontálvásárhelyDél-Bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások Találkozója, TorontálvásárhelyDél-Bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások Találkozója, TorontálvásárhelyMikulás-várás Pancsován

Pancsován az egészen pici babáktól az általános iskolás korosztályig várták a Mikulás érkezését. A közel negyvenöt gyerek szülőkkel, és nagyszülőkkel együtt érkezett. Ebben az évben az egyesület felújítási munkálatai miatt a Pancsovai Történelmi Levéltár kiállítóterme adott otthont az eseménynek. A nagyobb gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, készíthettek angyalkákat, szíveket, ablakdíszeket, és fenyőfákat is. A kisebb gyerekeknek Kiss Krisztina óvónő tartott ringató foglalkozást, amelyhez  Kiss Samu, és Kiss Laura biztosított zenei kíséretet. A gyerekek énekkel és versekkel is várták a Mikulás bácsit.

Sándoregyházán szerényebb körülmények között, létszámban kevesebben, ám annál nagyobb lelkesedéssel várták a Mikulást. A gyerekekkel már hetekkel előtte tanultuk a Mikulás-váró énekeket. Apró kézműves tárgyakkal vártuk a Nagyszakállút, aki ajándékcsomagokkal jutalmazta nemcsak a gyerekeket, de az idősebb korosztályt is, akik ilyenkor már „második gyerekkorukat” élik meg.

Hagyományosan az adventi ünnepkörhöz igazodva, XXVI. alkalommal tartották meg a Dél-Bánáti Betlehemes Játékok, és Karácsonyi Szokások Találkozóját. A rendezvény iránt töretlen az érdeklődés, mivel idén az alábbi hét településről érkeztek vendégek: Ürményháza, Versec, Székelykeve, Kevevár, Sándoregyháza, Pancsova, Hertelendyfalva, és a természetesen a házigazda, Torontálvásárhely magyarsága is színpadra lépett. Minden településről legalább egy művelődési egyesület mutatta be a helyi szokásokat, az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat.

A fellépők többségének településén, kifejezetten ott, ahol már nem működik magyar tannyelvű iskola, erre a találkozóra készülve gyakorolnak a gyerekek különböző karácsonyi énekeket, verseket, ami hézagpótló az itteni szórványlétben. Itt adódik lehetőség arra, hogy a fiatal generáció jobban megismerje hagyományait és ápolja anyanyelvét. Ez a karácsonyi találkozó most sem csak a találkozás öröméről szólt most sem, hanem az őseinktől örökölt hagyományok továbbadásáról, az adventi időszak forgatagában egy kicsit a megállásról, ezáltal karácsony üzenetének valódi megéléséről.