Jelenlegi hely

Zsapka Attilával ünnepelt a Csemadok

Költészet napi előadás Pozsonyban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Közel hat évtizede, 1964. április 11-e óta, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ahogy minden esztendőben, úgy idén is számos helyszínen tartott rendezvényeket a Csemadok a jeles nap alkalmából. Pozsonyban, a Csemadok-székházban, a közismert Zsapka Attila előadóművész megzenésített versekkel emlékezett a költészet napjára.
Zsapka Attila előadóművész fellépése a Csemadok-székházbanZsapka Attila előadóművész fellépése a Csemadok-székházbanZsapka Attila előadóművész fellépése a Csemadok-székházbanZsapka Attila előadóművész fellépése a Csemadok-székházban

A párkányi születésű zenész a Csemadok Pozsony-Óvárosi Alapszervezetének meghívására érkezett a fővárosba, ahol lemezének dalaiból válogatott. Így megszólaltak Radnóti Miklós megzenésített költeményei is, de természetesen József Attila verseiből is válogatott az előadó.

Miután az idei esztendő a Petőfi Sándorra való emlékezés jegyében telik, a költőóriás Szeptember végén című megzenésített költeményével kedveskedett a hallgatóságnak.

A költészet napi rendezvényen Petőfi jó barátjától, a rimaszombati születésű Tompa Mihálytól is hallhattunk verset Zsapka Attila előadásában. Az előadóművész rendszeresen válogat Böröczki Mihály szombathelyi költő verseiből, amelyekből a pozsonyi előadására is hozott magával.

Kilógott a megzenésített versek soraiból az a dal, amit Szécsi Pál énekelt annak idején. Az előadó elmondása alapján, azért esett a választása Szécsi Pál Himnusz a nyárhoz című számára, mert gyermekkorában sokat hallgattak otthon Szécsi Pál lemezeket.

Zsapka Attila a fellépésén sokat mesélt közönségének, így arról a Youtube csatornáról is szót ejtett, amelyet VersZeneMűhely címmel indított, azzal a céllal, hogy a költészetről, irodalomról beszélgessen meghívott vendégeivel.