Jelenlegi hely

Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassó Megyei Fiókja

Prosenszki Róbert (2022)
Prosenszki Róbert (2022)

Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassó Megyei Fiókja

Elnök: Andrási Erika

 

            A Brassói Családközpont – mint a Brassói Családtámogató Központ szakmai jogutódja – 2019. március elsejétől az Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassói Fiókjának égisze alatt működik. Célja a barcasági magyar családok szolgálata. A Brassói Családközpont 2017 őszén kezdte meg működését, majd 2019-től az Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassói megyei fiókjának felügyelete alatt teljesedett ki önálló központtá. Célja a barcasági magyar családoknak egy olyan helyet biztosítani, ahol minden korosztály talál kedvére valót és ahol a közösségi lét megélése és megtapasztalása létforma. A központot működtető szakmai csapat sokszínűségének – pedagógusok, gyógytornászok, gyógypedagógus -és mentálhigiénés szakember, karnagy, fotós, fogtechnikus, közgazdász, közösségfejlesztő, történész, irodalmár – köszönhető a szerteágazó és különböző korosztályokat megszólító programkínálatunk. A heti vagy havi rendszerességgel működő programok évadokba szerveződnek, szeptembertől júniusig tartanak. Központunk fontosnak tartja a közösségépítő rendezvények megszervezését is. Ilyen rendezvényeink a Márton-napi lámpás felvonulás, a Családok Hete rendezvénysorozat, a Mesék éjszakája, etc. Egy erős közösség alapkövei a testében és lelkében egészséges egyének, a kiegyensúlyozott családok. Mi ezek szolgálatát tűztük zászlónkra, hogy ez által a Barcaságban egy életerős, megújuló és kiegyensúlyozott magyar közösséget építsünk!

 

            Korábbi nevén Brassói Családtámogató központ, amely két évig a Brassói Unitárius Egyházközség és a Gondviselés Segélyszervezet Brassói Fiókjának koordinálásával működött, 2019 márciusától immár független egyesületként új néven, Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassó Megyei Fiók, és új helyszínen kezdte meg működését. A központot egy helyi vállalkozó fogadta be otthonába. A belvárosi családi ház külön bejáratú emeletének négy tágas helyisége is támogatja a családias hangulatot. Ami miatt mégis igazán otthon érezheti magát az ide látogató, az a lelkes önkéntes csapat, akik azon munkálkodnak, hogy élettel és színes programok sokaságával töltsék meg a helyiségeket. Ha kell, együttes erővel takarítanak, barkácsolnak, rendeznek, terveznek, akár egy nagy családban. A közös munka eredménye: állandó programok, több időszakos alkalmi projekt, de nagy népszerűségnek örvendenek az őszi és nyári vakációs gyermektáborok, vagy a májusban megrendezésre kerülő Családok Hete rendezvény is.

 

            Mint minden jól működő csapatnak a családközpontnak is van egy fő mozgatórugója, lelkes vezetője, menedzsere. Andrási Erika korábbi közösségfejlesztő és projektmenedzseri tapasztalatait felhasználva, több éve az erdélyi tömb -és szórványmagyarság összefogásáért és fejlődéséért munkálkodik. Célja, egy olyan központ létrehozása Brassóban, a Barcaság magyar szórványközpontjában, amely korhatár nélkül, már a fogantatás pillanatától hozzájárul az egyén, a magyar közösség fejlődéséhez, különböző szabadidős programok, fejlesztő és segítő szolgáltatások sokaságával. Hite szerint, a hatékony működés egyik fontos tényezője, hogy a közösség magáénak érezze a központot. Motivál az önszerveződésre, ötletek megvalósítására, miközben különböző programokkal maga is reagál a felmerülő igényekre.

 

            Jelenlegi állandó programjaink: Magyar nyelv oktatás vegyes házasságból származó gyerekek számára (kezdő és haladó csoport), Magyar Kulturális Délelőtt (a történelmi Magyarország kulturális örökségének bemutatása), Idős gerinctorna, Tappancs mozgásfejlesztés óvodásoknak és előkészítősöknek, Baba-Mama Klub, Zeneovi, Szinkópa felnőtt kórus, Olvasóklub, Nemzetközi estek, Szülői támogató csoport, Tekergők (serdülők technikamentes élettérismereti programja), Luna női klub (két csoport), Angol nyelvleckék (beszédközpontúan, interaktívan, felnőtteknek), Robotika (programozási, informatikai csoport gyerekeknek, kezdő és haladó csoport)