Jelenlegi hely

Halmágyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség

Bokor Csongor (2015, 2017)
Bokor Csongor (2015, 2017)
Görcsös Katalin (2018)
Görcsös Katalin (2018)
Farkas Emőke (2019)
Farkas Emőke (2019)
Jankovszki Réka (2023)
Jankovszki Réka (2023)

Elnök: Bandi Attila

A halmágyi magyar közösség életében több évre visszamenően kiemelt szerepe van az összefogásnak és a közösség összetartozásnak. Bandi Attilának és Mártának – a település Evangélikus-Lutheránus Egyházközség lelkészházaspárjának - közel egy évtizedes áldozatos munkájának gyümölcse mind a falu fiataljainak és idősebb korosztályának megtartásában tetten érhető. Az itt élő magyarság számára a rendszeres műhelyfoglalkozások, egyházközségi programok és falunapok állandó találkozási lehetőséget, élménytöltetet jelentenek, amelyek egy élő közösség képét tárják elénk.

A fiatalabb korosztály számára a lelki élet nevelése mellett kiemelt szerepe van a magyar nyelvű oktatásnak. Az óvodások és kisiskolások zenés és kézműves tematikájú foglalkozásokon vehetnek részt, heti rendszerességgel. A felső tagozatosokat a helyiek „tanítómestereként” ismert Jakó Dénesről elnevezett műhelyfoglalkozás várja, ahol a gyermekek egy élménypedagógiai módszereken alapuló, játékos alkalmon vehetnek részt. Az idősebbeknek a hagyománnyá vált Márkos István Önképzőkör ad alkalmat ismeretszerző előadásoknak, amely egyben találkozási lehetőséget is biztosít számukra.

Az ünnepek egész évben kiemelt jelentőségűek a halmágyiak számára. A nemzeti- és egyházi ünnepekhez kötődő eseményeknek köszönhetően rendszeresen érkeznek vidékről is a faluba. A nyári és őszi időszak két kiemelkedő eseménye a Halmágyi Napok és az Őszi vásár. Mindkét esemény programjai között szerepel a környék kézműveseinek vására, a falu múzeumának megtekintése valamint népzenei előadások és helyi ételek kóstolása is. Továbbá már az őszi időszakban elkezdődik az egyházközség közösségi termében a laskakészítés, amelyet a helyiek a december elején tartandó adventi vásárban a közösség épülésének javára, adományként árusítanak. A helyiek vendégszeretetének és egymásra figyelésének egyik példaértékű megvalósulása, hogy az egyházközség által szervezett családlátogatásokra az adventi időszakban minden nap sor kerül. A hívő közösség énekkel köszönti a családokat, akik hálájuk jeléből meleg étellel fogadják az hozzájuk érkezőket.

Már ideérkezésem első heteiben megtapasztaltam, hogy a helyi magyar közösség élete mintaként szolgál a jövő generációja számára. A fiatalság megtartása és összefogása komoly célkitűzésként szerepel, amelyre a fent említett foglalkozások rendszeressége is utal.