Jelenlegi hely

Adventi kirándulás Szabadkára

Kapcsolatteremtés a horvátországi és szerbiai magyarok között

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
December 16-án, advent harmadik szombatján a Vukovári Magyarok Egyesületétől 28-an utaztunk Szabadkára, ahol a délvidéki Petőfi-ösztöndíjasok kapcsolatának köszönhetően a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács látott vendégül minket. A Tanács gyönyörűen felújított, idén átadott épületében Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság tagja fogadott minket, aki röviden bemutatta működésüket.
A Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács fogadta a vukováriakatA Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács fogadta a vukováriakatA szecessziós Városháza tanácstermébenAdventi kirándulás Szabadkára
Megtudtuk, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a szerbiai magyar nemzeti közösség közvetlenül és demokratikusan megválasztott országos önkormányzata, a magyar kulturális autonómia legfőbb szerve, amelynek közvetítésével az itt élő magyar nemzeti közösség gyakorolja kollektív jogát az önkormányzáshoz a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén. Tevékenységének középpontjában a vajdasági magyar közösség egésze áll különböző szakmai, területi, földrajzi lehetőségeinek, elképzeléseinek az összességével. A hatáskörébe beletartozik minden olyan kérdés, amely az itt élő magyarság előretörését segítheti, a fiatalokat pedig az itthon maradásra biztatja. Ezen az úton legfontosabb segítő és támasz az anyaország.

 

 

A Magyar Nemzeti Tanácsnak 35 tagja, elnöke és alelnöke van; végrehajtó szerve a Végrehajtó Bizottság és Hivatala, amely a tanács munkáját segíti, és amit mi is láttunk, valamint a kulturális, oktatási, tájékoztatási és nyelv- és íráshasználati ügyekben illetékes. A Tanács feladatainak ellátásához szükséges feltételeket köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati költségvetésből, valamint adományokból teremti elő.

A Tanács megtekintése után idegenvezető csatlakozott hozzánk, aki bemutatta az 1908-10 között megépült szecessziós Városháza épületét, mesélt a belváros magyar vonatkozású részeiről, majd elsétáltunk a magyar kormány segítségével éppen felújítás alatt álló Zsinagógához. A délután további részében lehetőség nyílt az adventi vásár megtekintésére.