Jelenlegi hely

Mikszáth Kálmán 170. születésnapja alkalmából…

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
Szülinapi torta ugyan nem volt, de magasztos hangulat, tartalmas és vidám ünneplés annál inkább – Mikszáth Kálmán születésnapját ünnepelték január 16-án az író szülőfalujában, Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékházban.
Mikszáth Kálmán Emlékház SzklabonyánE. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Balogh Gábor, a CSNTV elnöke köszönti a jelenlévőket„Mikszáth Kálmánné visszaemlékezései” címmel könyvbemutató Praznovszky Mihállyal és Jarábik Gabriellával

Az évforduló alkalmából a Mikszáth Kálmán-emlékkiállításnak otthont adó emlékházban várta a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZMKM), Szklabonya Község Önkormányzata és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya (CSNTV) az ünneplő közönséget.

Az ünnepség – már hagyományosan – az emlékház előtt álló Mikszáth Kálmán-mellszobor koszorúzásával kezdődött. Köszöntő beszédet mondott Jarábik Gabriella, az SzMKM igazgató asszonya, majd az Mikszáth Kálmán emlékkiállítás kurátora, Sipos Sylvia vette át a szót és a konferanszié szerepét. Marta Kálovcová, Szklabonya polgármestere beszédében elmondta, büszke arra, hogy Szklabonyán élhet, abban a faluban, amelyben egykoron Mikszáth beszélni, mesélni, írni tanult, s mely falu lakosainak később első könyvét is dedikálta. Végül E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója fejezte ki köszönetét, hogy családias közösségben, ezen a kultikus helyen ünnepelheti a nagy palóc születésnapját.

Az ünnepi beszédek és koszorúzás után az emlékházban folytatódott a program, ahol Balogh Gábor, CSNTV elnöke közös koccintásra invitálta a jelenlévőket, ezzel tisztelegve Mikszáth Kálmán emléke előtt.

Ezt követően „Mikszáth Kálmánné visszaemlékezései” címmel nemrég megjelent könyvről beszélgetett maga a könyv szerkesztője, Praznovszky Mihály irodalomtörténész, elismert Madách- és Mikszáth-kutató, valamint Jarábik Gabriella. Felelevenítették a találkozás és a házasság történetét, Mauks Ilonka szerepének jelentőségét a Mikszáth- irodalom szempontjából.

 

A műből Németh Zita, az emlékház egyik lektora olvasott fel részleteket, mely során a nézőtéren ülők Mikszáth világában érezhették magukat, még jobban átérezve a helyszín jelentőségét. Maga Mikszáth a Galandáné asszonyom című novellájában a következőket írta a mai emlékházról: „Aki valamikor Bodokon járt, annak bizonyosan feltűnt a kis fehér ház, mely közvetlenül a temető mellett épült, s melynek összes ablakai a temetőre néztek. Anyám építette azt oda. Valakije ott volt, akihez közel szeretett volna lenni mindig.”

A bemutatóból végül közös beszélgetés kerekedett, s a dedikálás során mindenki kapott egy-két kedves szót újonnan szerzett könyvének margójára.