Jelenlegi hely

A Vajdasági Vidéki Nők Alkotásainak VIII. Kiállítása Nagybecskereken

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Az ENSZ Közgyűlése felismerte a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedők, kiemelten a vidéki nők nehéz helyzetét. A 2007 decemberi határozata alapján célul tűzte ki a vidéki szegénység felszámolását, október 15-ét a Vidéki Nők Nemzetközi Napjává nyilvánította. Az első vidéki nők világnapját 2008-ban ünnepelték.

Vajdaság látványos multikulturális rendezvényeinek egyikét, a ,,Vajdasági Vidéki Nők Alkotásainak Kiállítását,, e nap alkalmából szervezik 2009 óta évi rendszerességgel, változó helyszínnel, amelyen a falun élő nők alkotásait tekinthetik-, illetve vásárolhatják meg a látogatók. 

Az első  alkotói kiállítást Újvidéken, majd a későbbieket Zomborban, Indjiján, Szabadkán, Nagykikindán, Apatinban és Palánkán rendezték. Az idei eseményt október 15-én Nagybecskerek városának önkormányzata szervezte, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet és a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság támogatásával. A rendezvényt a szervezők színvonalas kulturális programkínálattal színesítették.

A kiállítást elsősorban azzal a céllal szervezik, hogy felhívják a figyelmet a vidéken élő nők tevékenységére, az időigényes, szorgalmas munkával előállított termékekre, amelyeket még hagyományos módon állítanak elő, és amelyekkel a régió kulturális örökségét gazdagítják.

Szombaton a nagybecskereki Szabadság-téren 215 női szervezet és egyesület mutatta be munkájának eredményét. Vajdaság valamennyi részéről érkeztek a kiállítók, a 37 községet 26 nemzetiség képviselte. 

 

 

A vajdasági településeken élő és alkotó kézművesek, asszonyok a különféle technikákkal készült portékáikat, alkotásaikat állították ki, valamint hagyományos recept alapján készült sütemények, befőttek, lekvárok és ünnepi kalácsok (,,slavski kolači,,) sorakoztak a kiállító asztalokon.

Az egyedi kézműves tárgyakon át az ékszerekig minden volt: igényes és hagyományos termékek felhozatalából válogathattak, vásárolhattak célnak - használatnak, ajándéknak - megfelelő tárgyakat a vásárlók. A sok szép, eredeti, kézzel készült alkotás között az érdeklődők láthattak gyönyörű hímzett,  horgolt, kötött, szövött díszítő és használati tárgyakat, ruhadarabokat, táskákat, továbbá kerámia tárgyakat, ékszereket.

 

Vajdaság gazdag kulturális öröksége jelent meg a kiállított tárgyak változatos színvilágán, a jellegzetes motívumok használatán, a termékek előállításához használt hagyományos módszereken keresztül. A kézművesség képviseli azokat az értékeket, amelyek az elmúlt évszázadokról szólnak. A kézművesek, a vidéki asszonyok szorgalmukkal, munkájukkal a hagyományőrzés feladatát látják el.

 

A rendezvény teret ad számukra, hogy alkotásaikat, termékeiket a látogatók elé tárják és lehetőséget teremt a különféle szervezetek, egyesületek közötti szervezett összefogásra, a tevékenységüket elősegítő tapasztalatcserére. Az idei vajdasági rendezvény is tanúsította, hogy az itt élő nemzetek őrzik hagyományaikat, kulturális értékeiket, de egyben nyitottak más népek szokásai iránt is.