Jelenlegi hely

’48-as megemlékezések Szeben megyében

/ Papp Gyula Attila /
papp.gyula.attila képe

Hagyománnyá vált az évek során, hogy a Szeben megyei magyarság képviseletében Szelindeken is koszorút helyeznek el Petőfi Sándor és Bem József tábornok tiszteletére állított emléktáblákhoz. A zimankós időben az evangélikus parókia előtt találkozott a medgyesi és a nagyszebeni küldöttség, politikai és civil szervezetek vezetői, képviselői. Szelindeken volt 1849 januárjában a magyar forradalmi hadsereg főhadiszállása, innen indultak a honvédek Nagyszeben felé, megvívni a döntő ütközetet. A koszorúk elhelyezése után a küldöttség Kiskapus felé vette az irányt, ahol az evangélikus templomban részt vettek a helyi közösség ünnepi megemlékezésén. A szívhez szóló műsort követően az ünneplő gyülekezet kivonult a Petőfi Sándor tiszteletére állított kopjafához, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Erzsébetváros magyarsága is megemlékezett vasárnap délelőtt 1848 hőseiről ünnepi istentisztelet keretében. Az emlékező gyülekezet az istentiszteletet követően a helyi örménykatolikus temetőben megkoszorúzta Somogyomi Papp Márton honvéd százados és Ikefalvi Domby József honvéd főhadnagy síremlékeit, amelyen részt vettek az RMDSZ megyei és helyi vezetői. Balázs Béla Attila, az RMDSZ Szeben megyei elnöke beszédében emlékeztette a hallgatóságot, hogy Somogyomi Papp Mártonnak olyan cselekedete volt, amellyel megváltoztathatta volna az 1848-as forradalom kimenetelét is: amikor Puchner haderői Segesvár felől Erzsébetvároson keresztül Medgyes és Nagyszeben felé próbálták szorítani a honvédséget, Papp Márton pejlovai mentették meg Petőfi, Bem tábornok és más hadvezetők életét, attól az orvtámadástól, amely akkor érte őket Erzsébetvároson. Ha nincs ez a bátor cselekedet, ki tudja, lehet hónapokkal korábban leverik a magyarság dicső szabadságharcát. Tisztelet a hősöknek, tisztelet a bátraknak!

'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében'48-as megemlékezés Szeben megyében