Jelenlegi hely

Kereszthódoló körmenet Beregszászban

/ Kaskötő Miklós Bertold /
kaskoto.miklos.bertold képe

„Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.” (Mt 10, 38)

A görögkatolikus hagyományvilág Nagyböjt harmadik vasárnapján Kereszthódoló vasárnap ünnepét tartja. Ez a nap, mintegy a nagyböjt félidejét is jelezve, lehetőséget ad a hívek számára, hogy visszatekintsenek az elmúlt hetekre, arra az útra, amit a böjt alatt eddig bejártak, és számot vessenek magukkal, lelkükkel, hogy mit és hogyan is sikerült megvalósítaniuk az eddigi készülődés alatt.

A kárpátaljai magyar görögkatolikusok ezen a napon egy igen szép szokással róják le tiszteletüket a Szent Kereszt előtt. Beregszászban, mint a magyarság és a magyar görögkatolikusság szellemi és kulturális központjában, évről évre összegyűlnek Kereszthódoló vasárnap ünnepén, és egy 12 stációból álló, Krisztus Urunk szenvedéstörténetét felelevenítő, úgynevezett Kereszthódoló-körmenetet tartanak. Az előző évek során a menet szokás szerint a görögkatolikusság számára igen fontos szerepet betöltő fatemplomtól indulva, Beregszász központján áthaladva, annak fontosabb helyeit, tereit érintve, a város fő görögkatolikus templomába vezetett. Idén azonban, a magyar állam támogatásának köszönhetően, a körmenet a következő években felépülő új, magyar görögkatolikus központ leendő helyére, a Puskin térre vezetett.

Az esemény lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diáksága, illetve a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet önkéntes csapata is.
A közel 2,5 km hosszú távot a több száz résztvevő körülbelül két óra alatt tette meg, ahol állomásonként a beregszászi magyar görögkatolikus esperesi kerület egy-egy papja osztotta meg Nagyböjtre vonatkozó lelkesítő gondolatit a jelenlevőkkel.

Az utolsó stációhoz érve Főtisztelendő Demkó Ferenc helynökatya szólt az egybegyűltekhez: beszédében a Magyar Kormány felé irányuló köszönetnyilvánítása mellett, kitartásra és hitükben való megmaradásra biztatta a jelenlévőket.

Görögkatolikus fatemplom, BeregszászÉrkeznek a résztvevőkHagyományaink hűséges őreiGörögkatolikus fatemplom, BeregszászLobogókAz esperesi kerület papjaiZászlóvivő fiatalokPapok a kereszttelA résztvevők sokaságaAz  I. stációAz esperesi kerület papjaiAz esperesi kerület papjai; bal oldalt Főtisztelendő Demkó Ferenc helynök atyaElindult a menetKeresztút járókKeresztút járókA II. StációKerszhordozókA papok és a rájuk bízottakBeregszász főterénZászlókII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előttII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előttHárom generációII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületeA római katolikus templom előtt elhaladvaA római katolikus templom előtt elhaladvaA legifjabbakA legidősebbekSztojkás diákok a StációkkalA X. StációNagyböjti gondolatok megosztásaSztojkás diákok Az utolsó Stáció; Puskin térDemkó Ferenc atya beszédeMegérkeztünkMegérkeztünk