Jelenlegi hely

Kirándulás Munkácson

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe

Az őszi szünetben a rahói és kőrösmezői magyar iskola diákjainak, valamint a rahói Római Katolikus Plébánián tanuló vasárnapi iskolásoknak szerveztek buszos kirándulást a pedagógusok. 42 diák, 5 tanár és jómagam indultunk útnak 2016. november 03-án kora reggel Munkács felé.

Utunk először a Beregszentmiklóson épült késő reneszánsz stílusban készült Telegdy – Rákóczi kastélyba vezetett. Beregszentmiklós kastélya meglehetősen elárvult képet mutat napjainkban. De az idegenvezető sok érdekes dolgot megosztott a gyerekekkel. Megnéztük Zrínyi Ilona szobáját is. Az ebédlőben helyet foglalhattak a diákok. A falakat festmények díszítették, melyek megvásárolhatók, ebből próbálják megőrizni az elhanyagolt épület állagát.

Az utazásunk második állomása a Beregvári Schönborn kastély volt. A kastélyban ma szanatórium működik, így csupán bekukkantottunk az épületbe, és egy eredeti szépségében megmaradt kandallót néztünk meg. A kastély körüli csodálatos parkot, valamint az ott található kis tavacskát körbejártuk.

A Munkács környéki kastélyok megtekintése után Munkácsra vezetett utunk. A város felett magasodó munkácsi vár már messziről látható volt. Az utóbbi években felújított, szakszerűen restaurált vár a vidék egyik legnevezetesebb, legérdekesebb látnivalója. A vár az elmúlt évszázadokban jelentős szerepet játszott a magyar történelemben. A munkácsi vár a Rákóczi család birtokába jutott 1635-ben, és ezzel történetének talán legdicsőségesebb korszakához érkezett. Zrínyi Ilona védte hősiesen az osztrák császári hadsereg ellen. Itt raboskodott Kazinczy Ferenc, de megfordult e falak között Petőfi Sándor is, és Munkácsról kapta nevét a híres festőművész, Munkácsy Mihály.

Munkácsot tehát látni kell. Remélhetőleg, ez a kis ízelítő is kedvet csinált a látogatáshoz. Ez a tartalmas nap mindannyiunk számára maradandó élményt adott.

A kirándulás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, amelyet ezúton is köszönünk.

Beregszentmiklós Beregszentmiklós - kastély BeregszentmiklósBeregszentmiklósBeregszentmiklós - a kastély nincs jó állapotban BeregszentmiklósBeregszentmiklósA csoport egy része BeregváronBeregvárBeregvárBeregvárBeregvár-Schönborn kastély Beregvár-kastély parkSéta a munkácsi várhozMunkács-várA munkácsi vár A munkácsi vár kapuja előtt kis csapatunkA munkácsi vár udvaraA munkácsi vár udvaraHallgattuk az idegenvezetőtA munkácsi vár belső udvara fentrőlHallgattuk az idegenvezetőtHallgattuk az idegenvezetőtKis csapatunk a munkácsi vár udvaránA kirándulásunk támogatója