Jelenlegi hely

Méltó ünnepség Kevevárán

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe

Az Al-Duna kedvező fekvésű pontján található Kevevára. A település déli oldalán, a Duna mellett állnak az Árpád-kori Keve vár romjai. A vár az egykori Keve vármegye központja volt. Magyar múltja ellenére a település magyar lakossága jó ideje alig pár százra tehető. A magyar nyelvű oktatás rég megszűnt. A helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület az egyház vezetőivel közösen mindent megtesz, hogy összefogja, összetartsa a kevés létszámú magyar közösséget. A magyar anyanyelvápoló, hagyományőrző tevékenységeknek és kulturális rendezvényeknek a katolikus egyházközség  parókiájának  épülete ad otthont.

 -A nagybecskereki egyházmegyéhez tartozó kevevári katolikus közösség templomát, 1772-ben építették, majd 1830-ban felújították, azóta a Sarutlan karmelita szerzetesrend alapítójának, Avilai Szent Teréznek a nevét viseli.-

A Keve Magyar Művelődési Egyesület Kevevárán ez évben is megtartotta a Március 15-ei eseményeket méltató, ünnepi műsort. A bensőgés hangulatú rendezvényen vendégszereplőként megjelent a Dél Pacsirtái gyermekkórus. Az egyesület tagjai szavalatokkal, alkalmi énekekkel tették szebbé a megemlékezést.

 

borito1234567891011