Jelenlegi hely

"Időutazók" gyermektábor - Petőfis együttműködés Lendván

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe

Október közepén ösztöndíjas társam, Újvárosi Zita felkeresett és megkért, hogy segédkezzek egyik közelgő rendezvényének lebonyolításában. Zita november 2-4. között "Időutazók" címen háromnapos gyermektábort szervezett a lendvai Bánffy Központban. Lelkesen és nagy örömmel tettem eleget kérésének és csatlakoztam az "élményszervező" brigádhoz! :) A tábor tematikája az ókor, középkor és az újkor egy-egy általunk kiemelt szegmensét, népcsoportját, annak kultúráját tartalmazta... 

Szerdán az egyiptomi és a görög világgal, hétköznapokkal ismertettük meg a gyerekeket. Beszélgettünk az egyiptomiak életéről, különleges hitvilágukról, utánoztuk a hieroglifákon látható testtartásokat, mozgáskultúrát. Majd délután összehasonlítottuk az egyiptomi világot a görög sajátosságokkal. 

Csütörtökön a lovagok korát mutattuk be. A fiúk a lovagok, a leányok a kisasszonyok viselkedését próbálták elsajátítani. A délután folyamán Mátyás királyunk udvarába repültünk el, és egy lovagi torna keretében reneszánsz muzsikát hallgattunk, valamint a korra jellemző lépéseket, táncformációkat tanulgattuk. 

Végül pénteken a felfedezések korába utaztunk. Megismerkedtünk a telefon, a repülő elődjével, és a gőzgép - gőzmozdony feltalálásával is. A nap végén minden gyermek a segítségünkkel egy kis emlékfüzetet állított össze a tábori élmények összefoglalásaként.

A témák kapcsán számos játékot, kreatív kézműves ötletet és mozdulatot, táncgyakorlatot volt szerencsénk beleszőni a foglalkozásokba. A tábor részletes leírása és tartalma Zita cikkében olvasható, sikerességét pedig az alábbi videó szemlélteti. Remélem, hogy lesz még szerencsém segíteni és részt venni hasonló összefogásokban, táborokban, rendezvényeken. Köszönöm, Zita a lehetőséget! :)

„Időutazók” gyermektábor Lendván