Jelenlegi hely

56-os megemlékezés Gyulafehérváron

/ Zödös Szabolcs /
zodos.szabolcs képe
„Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek, S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek.” (Ady Endre: A Tűz csiholója)
Az 56-os megemlékezés transzparenseAz ünnepségen részt vevő diákok és pedagógusokA Himnusz hallgatása közbenA kisebbek  az ünnepség megkezdése előtt

Sajnos Gyulafehérváron nem volt október 23-i megemlékezés, ezért úgy döntöttem, hogy fogadószervezetemnél a Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceumban nem telhet úgy el a 60 éves évfordulója az 56-os eseményeknek, hogy ne emlékeznénk meg róla a diákok körében. Két kollégámat kértem meg, hogy segítsenek a műsor lebonyolításában: Dímén Erika magyar szakos és Kovács Mihály történelem szakos tanár személyében. A műsort az East zenekar 1956 c. közismert dallamaival nyitottuk, emellett korhű filmrészletek gazdagították a megemlékezést.

Kivetítés  a korhű filmekről filmvásznon

A teológiai líceum két tanulója foglalta össze a történelmi eseményeket, és szavalattal tette hangsúlyosabbá a forradalom hangulatát!

A diákok a Szózat szavalása közben

„1956-ban az ország több városában egyetemisták szövetségei szerveződtek, ezek egyre hangosabban követelték a radikális reformokat. Október 23-án több tízezren összegyűltek Budapesten és egy tizenhat pontból álló nyilatkozatban foglalták össze követelményeiket: Magyarország legyen független és semleges állam, a nép által nem kívánt parlament oszoljon fel, szűnjön meg a munkások és parasztok embertelen kizsákmányolása, mindenki élvezze a lelkiismereti- és vallásszabadságot, a magyar kultúra nemzeti alapokra épüljön. A tüntető tömeg Nagy Imre miniszterelnök visszatérését és Rákosiék távozását követelte. Az egyetemisták mellé álltak a fővárosi munkások is, azt bizonyítva, hogy a kommunista diktatúrát a társadalmi bázisának tekintett munkásosztály sem támogatja. Az est fénypontja a Sinkovits Imre színművész elszavalt Szózat volt. Hasonló tüntetések zajlottak Magyarország más városaiban is. Kolozsváron is sokan fejezték ki a magyarországi tüntetőkkel való együtt értésüket. Temesváron magyar, román, német és zsidó egyetemisták együtt tiltakoztak a kommunisták politikája ellen..." - hangzott el ez a részlet a líceumi diák előadásában.

A műsor az iskola dísztermében került megrendezésre, ahol az általános iskola tanulóin kívül a középiskolások, a kollégák és néhány szülő is jelen volt. A díszlet elkészítésében, hangosításban, kivetítésében a 7. osztályos diákok működtek közre.

Nagy örömömre szolgál, hogy részese lehettem ennek a feladatnak, és méltóképpen megemlékezhettünk eme, nemzetünk számára nagyon fontos történelmi eseményéről!