Jelenlegi hely

Algyógy és környéke

Interjú Aknai Szilárddal

/ Orosz Erzsébet /
orosz.erzsebet képe
Hunyad megye legtöbbet látogatott turisztikai pontjai a Déva vára, a vajdahunyadi vár és a marosillyei Bethlen Gábor szülőháza. Aki már látta az előbb felsoroltakat, annak érdemes visszatérnie, hisz sok látogatni való van még a környéken. Algyógy 30 km-re helyezkedik el Dévától. Az itt található történelmi értékekről és természeti szépségekről Aknai Szilárddal készített interjúból derül ki több információ.
Algyógyi református templomAlgyógyi vízesés Glodi szorosMádai-szoros

Kérlek, mutatkozz be röviden: mi a foglalkozásod, hogyan kerültél Algyógyra?

A nevem Aknai Szilárd és jelenleg az Algyógyi Ifjúsági Központnak az ügyvezetője vagyok (én inkább “mindenesnek’’ nevezném magam, mert az árubeszerzéstől az idegenvezetésig abszolút minden a szerepkörömbe tartozik). Származásom szerint medgyesi születésű vagyok, ott is nevelkedtem. A felsőfokú tanulmányaimat pedig Kolozsváron végeztem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző- és a Történelem Karán szereztem diplomát, utána pedig kiegészítésül egy idegenvezetői tanfolyamot is elvégeztem. Így kerültem Algyógyra 2018 őszén.

 

Ez a központ a közel 500 éves református templom és a XI. századi körtemplom szomszédságában van. Be tudnád ezeket mutatni?

A körtemplomunkról azt kell tudni, hogy egyik legrégebbi kultuszhelyünk Erdélyben, ugyanis a XI. században már állt (egyes feltételezések szerint  a X. században). Ezt pedig a 90-es években végzett régészeti kutatások bizonyítják, hiszen a rotonda körül összesen 174 középkori sírt tártak fel, legrégebbi közülük egy XI. századi sír, amelyben Szent László érmét találtak. Ha a körtemplom szerkezetét vizsgáljuk, észre lehet venni a római égetett tégla jelenlétét, amelyet valószínű hogy az egykori csigmói római castrumból hozták át a templom építésekor. Még azt is tudjuk róla, hogy templomként a XVI. század végéig használják, utána pedig haranglábként és akár lakhelyként is szolgált.

A református templomunk állítólag a XVI. század végén épült, eleinte katolikus, utána pedig református templomként említik az írások. 1848-ban szinte teljesen feldúlják, 1866-ban saját pénzből az algyógyi nemesség restauráltatja és utána pedig 1930-ban újraépítik. Ekkor fedezték fel a mai napig a templom falaiban látható beépített római domborműveket, melyek művészettörténeti szempontból nagyon értékesek. A templom belsejében pedig egy 150 éves orgonát is láthatunk, ami mai napig működőképes.

Sajnos, az egyházi levéltár még 1784-ben a román parasztfelkelés idején eltűnt, így nagyon nehéz rekonstruálni az algyógyi magyarság és az egyházi élet történetét.

 

Ha jól tudom, a teljes nyári szezon be van ütemezve a Határtalanul program keretén belül. Vannak más foglalkozások a gyerekek táboroztatásán kívül?

Igen, nálunk nagyon pörög az élet, hiszen márciustól novemberig szinte teljes mértékben be vagyunk táblázva, akár a Határtalanul program keretén belül elszállásolt kirándulókkal, vagy a saját kirándulásainkra/táborainkra jelentkező csoportokkal, de ha jut egy kis szabad időnk, akkor azt a helyi közösségnek vagy a környéki magyarságnak szenteljük.

Például a gyerekeknek szoktunk szervezni íjászdélutánt amikor az időjárás megengedi, a dévai íjászok közreműködésével és tavaly karácsony előtt pedig egy bábelőadást (kolozsvári színisekkel) is sikerült szervezni, amelyet barkácsolással és gyerekjátékokkal ötvöztünk.

Ezenkívül a múlt nyáron volt egy különleges eseményünk, amely lényegében premiernek is számit, hiszen 124 év után sikerült újra kulturális eseményt szervezni Algyógy lakosainak, így sor került egy középkori világzenei koncertre is a református templomban.

Idénre is terveztünk pár eseményt, többek közt Orosz Gergely lupényi barátommal szerettük volna megszervezni  az I. Kún Kocsárd focitornát, csak sajnos a jelenlegi szükségállapot miatt elmarad őszre.

 

Miért pont Kún Kocsárd nevét választottátok? Mi köti őt Algyógyhoz?

Azért Kún Kocsárd, mert idén 125 éve, hogy elhunyt. Róla azt kell tudni, hogy a hunyadi vármegye Széchényije, az algyógyi magyarság gondviselő atyja, és egyben a szászvárosi református kollégium fő támogatója volt. Pár fontos információit is megosztanék róla:

Született 1803 június 25-én Algyógyon, tanulmányait Szászvároson, majd a kolozsvári és nagyenyedi református kollégiumban végezte.

1823-1830 között hátszégvidéki alispán, valamint főjegyző.

1834-től a szászvárosi református kollégium hűséges főgondnoka.

1848-ban elvállalja Hunyad megye főispánságát, majd 1851-ben 20 év komáromi várfogságra ítélték, amelyből 6 évet le is töltött.

Hazatérve Algyógyra birtokát feldúlva, kastélyát romokban találta, de rövid időn belül saját anyagi erőforrásból újraépítette.

Ezen kívül az algyógyi református egyházközség gondviselő elöljárójaként, 1866-ban saját pénzből felépítetti a régi gótikus templomot (amit 1848-ban leromboltak) és 1870-ben új orgonát is állíttatott benne.

1892-ben kastélyában megnyílik az algyógyi földműves iskola, amely 1894-től Kun Kocsárd nevét viseli egészen az első világháborúig.

1895 január 11-én hirtelen rosszul lett az algyógyi magyar kaszinóban és elhunyt.

Temetése igen nagy részvétellel (amilyent Szászváros sem azelőtt, sem azután nem látott) január 15-én történt. Holttestét ideiglenesen helyezték el szászvárosi sírjába, ugyanis június 9-én exhumálták és áthozták az algyógyi sziklasírjába, amit ő maga készített elő.

 

Milyen történelmi nevek és nevezetességek vannak még a környéken?

Nagyon sok ilyet találunk, egy párat felsorolnék:

- A feredőgyógyi római termálfürdő,

- a nagyrápolti árpádkori református templom és a Rápolthy-Jósika Dániel kastély

- a piski arborétum, amely Európában a harmadik legnagyobb mint terület

- az 1848-as piski csata helyszíne, ahol mai napig is látható a 250 évig működő fogadó, és amelynek udvara a magyar huszárok temetkezési helye

- az alkenyéri állomásban megtaláljuk a Kinizsi szobrot

- a szászvárosi vár, amelyben református és evangélikus templomot láthatunk, mellette pedig a régi református kollégium épületét.

 

Gondolom, az idelátogatók a természet szépségeit is megcsodálhatják. Merre ajánlatos a környéken kirándulni?

Algyógy vidéke nagyon gazdag természeti látványosságokban, hiszen nem messze tőlünk, Feredőgyógyon láthatjuk a termálvizű vízesést. Ezenkívül pedig három szoros is található 15 km-es körzetben: a mádai-szoros, Cséb szorosa és a glodi-szoros és ugyanúgy túrázni lehet akár az Érchegységben is. Szenzációs helyek!

 

A közeljövőben felújítják a központot. Látogatható-e lesz a körtemplom?

Reméljük, hogy jövőre el is kezdődnek a munkálatok, így valószínű, hogy egy évig zárva leszünk. Mindezt pedig az Erdélyi Református Egyházkerületnek köszönhetjük. Utána pedig igen, látogatható lesz ugyanúgy, mint eddig a körtemplom és a református templom is.

 

Köszönöm szépen, hogy röviden bemutattad Algyógyot és nevezetességeit. Remélem minél hamarabb helyreáll a rend, és hangos lesz a központ udvara.