Jelenlegi hely

Arany János ismeretlen arca

Marosán Csaba előadása Zsobokon

/ Simon Luca Eszter /
simon.luca.eszter képe
Október 20-án Marosán Csaba színművész és Széman Emese Rózsa dramaturg "Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca" című előadását láthattuk a Zsoboki Általános Iskolában.
Marosán Csaba színművészNézőközönségPetőfi rajza AranyrólMarosán Csaba színművész előadása

Az Arany János emlékév és a Szent László emlékév kapcsán Marosán Csaba tett látogatást a Zsoboki Általános Iskolában. A megemlékezés mellett az is fontos cél volt, hogy a gyermekeket közelebb hozza az irodalomhoz. Az egyszemélyes színdarab előtt az Arany János Toldijában található Szent László legenda ihletésére született kisfilmet is megtekinthettük, melyet Maksay Ágnes és Filep Farkas rendezett Marosán Csaba szereplésével.

A film után következett a színdarab, melyben végigkövethettük Arany életének fontosabb mozzanatait: iskolás éveit, tanítói állását 14 évesen, vándorszínészi pályafutását, angol tudásának megszerzését és Shakespeare fordításait, a Toldi megírásának körülményeit, Petőfihez fűződő barátságát, végül utolsó éveit. Mindezt a komoly hangvételt jó ízléssel váltó humoros fordulatokkal. A darab lehetőséget adott arra is, hogy megismerkedhessünk Arany János egy kevésbé ismert arcával is, melyet nem kevés humor és némi költői büszkeség is színez. Meghallgathattuk Lackfi János A walesi bárdok  és Mátyás anyja alapján született két átiratát is.

Az alkalom elsődleges célja az volt, hogy a gyermekek kedvet kapjanak Arany János verseinek olvasására azáltal, hogy jobban megismerik a költőnek azt az emberi oldalát is, melyről a tankönyvek nem szólnak.  

Marosán Csaba színművész a tanári gárdával