Jelenlegi hely

Az I. Fogarasföldi Ifjúsági Találkozó

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Ez év novemberében egy rendkívüli eseményt szervezett a halmágyi fogadószervezet, szorosan együttműködve nem csak a saját, hanem Fogaras és Kőhalom fogadószervezeteivel és ösztöndíjasaival. E nagyszerű együttműködés eredménye volt az I. Fogarasföldi Ifjúsági Találkozó.
A fogarasi vár kapujábanReformátus templom, FogarasSzegedi Erika interaktív foglalkozásaUnitárius templom, Fogaras

A fogarasi, kőhalmi, nagymohai és apácai fiatalokkal Fogaras templomait végigjárva elevenítettük fel, hogy mit is jelent a reformáció, milyen állomásai voltak, kik voltak a végül kialakult egyháztestek reformátorai, és milyen külső és tanbeli jegyekben mutatkozik meg ez a folyamat. 
A római katolikus plébánia hittanos termében gyülekeztünk, ahol Gál Attila plébános is köszöntötte a találkozó résztvevőit. A katolikus templomot Palkó Sándor karnagy mutatta be, és megtanított egy éneket. 
Második állomás a fogarasi vár volt, ahol megelevenedhetett előttünk a protestáns nagy fejedelmek élete. 
Ez után meglátogattuk a szász evangélikus templomot, majd a református templomban Szász Tibor, a gyülekezet parókus lelkésze fogadta csoportunkat, és beszélt a templom történetéről. Bandi Márta lelkész rövid áhitata után az unitárius templomba indultunk, ahol meleg tea és kalács várta a "zarándokokat". Szegedi Erika tanárnő vezetésével egy interaktív "előadáson" vettek részt a fiatalok, ahol különféle szituációs gyakorlatokkal arra keresték a választ, hogy hogyan lehetnek élő és építő kövei saját közösségeiknek? A jó hangulatú közös feladatok után mindenki kicsi téglácskákra írhatta le saját gondolatait, melyeket egy épülő fallá ragasztottunk össze.
Török István unitárius esperes köszöntése és Bandi Attila halmágyi és fogarasi evangélikus lelkész úti áldása után a csoport együtt vacsorázott. 
A csoportot kísérte, illetve a szervezésben kiemelkedő szerepet vállalt Bokor Csongor a Petőfi Sándor Program halmágyi, illetve Hollanda Tímea ugyanezen program fogarasi ösztöndíjasa. Köszönjük Nánási Erzsébet, fogarasi presbiterünk helybeli segítségét: a tea, a kávé és a kalácsok előkészítését. 
Köszönjük az egyes gyülekezetek lelkészeinek, hogy lehetővé tették a templomok meglátogatását.

Örvendünk, hogy ennyi fiatal összegyűlhetett ezen a napon, hisszük nem céltalanul. Kívánjuk minden résztvevőnek, hogy igazán élő és építő köve legyen saját egyházának és gyülekezetének, most a reformáció 500 éves jubileumán!