Jelenlegi hely

Balassi-füzetek Temes megyében is

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
„Az jó hírért, névért…” (Balassi Bálint) 2016. február 10-én megérkeztek Temes megyébe is a Balassi-füzetek. Az öt részből álló sorozat, a Magyarország határain kívül élő magyar származású gyermekek számára készült. A származásnyelvi füzeteket elsősorban hétvégi iskolákban, a fakultatív magyar nyelvoktatás keretében pedig 7-18 éves korig használhatják. A színes, képekkel teli, kedves meséket tartalmazó füzetek egy részét 2016. Február 3-án és Március 2-án osztottuk ki a Bánsági Közösségért Egyesület ügyvezetőjével, Andrássy Noémival közösen Aurélházán és Dettán.
Balassi-füzetekBalassi-füzetekGyermekekDiákok

Az aurélházi Általános Iskolában, valamint a közeli községek, falvak, mint Újvár, Magyarszentmárton, Öregfalva iskoláiban közel 35 diák ismerkedhet meg ezeknek a munkafüzeteknek a tartalmával. A magyar népmesékkel, ünnepnapokkal, népszokásokkal, magyar történelemmel gazdagított Balassi-füzetek jó és értékes alapul szolgálnak a kisdiákok számára.

A dettai Általános Iskolában mindössze 15 gyermek ismerkedhet meg játékos formában a Balassi –füzetek érdekesebbnél érdekesebb feladataival. A tanulók tudásszintjükhöz mérten sajátíthatják el a tananyagot, ezáltal szókincsük gazdagodik és ismeretük, tudásuk is bővül.

A tanítók, tanárok örömmel és lelkesedéssel fogadták a munkafüzeteket, mert nagy segítség azok számára, akik értik ugyan a magyar szót, de ha beszélni vagy írni kellene arra már nem vállalkoznak. Nem beszélve arról, hogy a tanítók, tanárok számára itt nem áll rendelkezésre az olyan szintű tananyag, ami biztos alapul szolgálhatna a magyar anyanyelv megfelelő elsajátításához ezen kisdiákok körében.

A Balassi-füzetek sorozat célja a külföldön felnövekvő fiatalok, az új generációk magyarságtudatának erősítése, megőrzése, megfelelő nyelvi és kulturális ismereteik elmélyítése, fejlesztése.