Jelenlegi hely

Baranta edzések indulnak Szamosújváron

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
2018 január 18-19-én Baranta bemutatót és találkozót szerveztünk az iskolában Szilaj István ösztöndíjas társam vezetésével, aki Kárpátaljáról érkezett hozzánk két napra, hogy népszerűsítse Erdélyben is a magyar harcművészetet. Az edzésben a kolozsvári barantások Csonta András, Péter Alpár és Oláh Márta voltak még segítségünkre.
baranta 1baranta 2baranta 3baranta 4

A találkozó nagy sikernek örvendett. A két nap alatt több mint 350 diák próbálta ki a harcművészetet és többen nagy számban jelezték, hogy szívesen járnának edzésekre hosszabb távon is. Sikerült megegyeznünk a kolozsvári csapattal, akik március 1-től heti két edzést tartanak a Téka bentlakóinak és az iskola diákjainak minden csütörtökön. Csak a Téka szórványkollégiumból több mint 50-en iratkoztak be az edzésekre. Az általános iskolás diákok 19:30-tól 21:00-ig, a középiskolások 21:00-22:30-ig tartanak az edzések. A középiskolásoknak keddenként gyakorló edzést is tartunk, ahol az előző héten tanultakat gyakorolják, mélyítik el.

Több szempontból is hasznosnak tartottuk bevezetni diákjaink, bentlakóink választható heti programjai közé a baranta edzést. Egyrészt a nemzeti identitásformálás eszköze. A baranta a történelmi magyar harci kultúrából származó testmozgások összegyűjtésével létrehozni kívánt, a kilencvenes évek óta formálódó magyar harcművészeti stílus, fontos sajátossága az a speciális nevelési és közösségformálási rendszer, amely a hagyományos magyar életfilozófián és szimbólumrendszeren alapszik. Másrészt a mozgáskultúra, összpontosítás, fegyelem és figyelem fejlesztése a célja, mely remek kiegészítés az iskolai és délutáni tanulóidő mellett. Hosszabb távon személyiségfejlesztő hatása és felelősségtudat-kialakítása is pozitív vonzata az edzéseknek. A csapatharcok kiválóan fejlesztik a közösségben való együttműködést.

A mozgásanyag kialakításában fontos szerepet játszanak a régi fegyveres- és eszközös harci táncok. A baranta számos harcnemmel foglalkozik, a nagy távolságra ható hagyományos fegyverektől a közvetlen közelharcig. A legfontosabb fegyverek: íj, szablya, kard, rövid- és hosszúbot. A tavaszi félévben főként a botos harc, birkózás, szabjavívás és az e köré szerezett páros, csoportos és játékos gyakorlatok kapnak nagyobb hangsúlyt. Az őszi félévben ezeket kívánjuk tovább tökéletesíteni, valamint kiegészíteni íjászattal, ostorkészítéssel és -használattal.