Jelenlegi hely

Belső tájakon - Pozsonyban

Petrla Ferenc Señor

/ Bedi Katalin /
bedi.katalin képe
November 22-én nyílt meg Angyalok tánca címmel Petrla Ferenc kiállítása Pozsonyban.
interjú közben - fotó Neszméry Isvánmegnyitón: balról: Borbély K., Senor, Almási R. a közönség soraiban Dolán György és Duba GyulaVelence, Sóhajok-hídja

A mindenki által csak "Señor"-ként ismert művész Rétén született 1951-ben. Az alapiskolát Rétén és Szencen végezte, majd a pozsonyi magyar gimnáziumban érettségizett. Zebegényben, majd a Szentendrei Szabadegyetemen fejlesztette magát. Rendszeres résztevője a nyárasdi, pati, izsai, pozsonyeperjesi, a franciaországi Touvres-i és a nagymegyeri művésztelepeknek. Festményei  hazai és külföldi egyéni és közös tárlatokon; például Prága, Pozsony, Budapest, Komárom, Bécs, Dunaszerdahely, Szenc, Tuvres Brignoles kiállítótereiben gyakran szerepelnek. Legutóbb a Touvres-i nemzetközi Sympóziumon vett részt, a Kőszegi Nemzetközi Bienálén (2017), valamint a IV. Tavaszi Aranykert szimpóziumon. Az ezen készült alkotásai a Dunaszerdahelyi Kortárs Művészeti Galériában október végéig voltak láthatók.  

Señor pozsonyi kiállításán nem csak a legfrissebb munkáit állítottuk ki: helyet kaptak 2009-es, 2011-es képek is, hogy megmutassák egy-egy motívum fontosságát a művész munkásságában. No meg, hogy érzékeltessék, milyen széles spektrumon játszik a művész. A korábbi képein erőteljes kontúrokkal, élénk színekkel dolgozott – ahogy a Velence ihlette nagyméretű képeken látjuk – így talán nem is gondolnánk, hogy ugyanaz a kéz készítette, mint aki a frissebbeket.  Mert, ahogy Borbély Károly festő, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának oktatója, a Vizuális Nevelési Tanszék vezetője megnyitó beszédében mondta: „Señor a szürkék nagymestere, de képeinek az alapszíne a fekete”; mely önmagában ellentmondás, hiszen az nem is szín. Borbély szerint Señor belső tájakat fest, belső világot, mely érdekes pszichológiai vizsgálatok alapja is lehetne. Képeiről alakok és az elmosódott, szürreális táj, tompa színek kavalkádja vezet a saját belső világunk felé, hiszen egy kép a művész gondolatainak, érzéseinek és egész személyiségének megmutatkozása. A képek egymással kommunikálnak, és egy sajátos gondolati ívet, érzéseket keltenek. Hogy még inkább értsük a képeket, a megnyitón Németh Imre zenész furulyán és gitáron egy zoborvidéki ének feldolgozását adta elő. A szlovák közönségnek pedig Almási Róbert festőművész beszélt a kiállításról.

A kiállítás 2018. január 18-ig tekinthető meg.