Jelenlegi hely

Detta város és testvértelepülései pörköltfőző versenye

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Szeptember 26.-án szombaton került megrendezésre Dettán az immár hagyománnyá váló nemzetközi főzőverseny.
PlébániaFőzésFőzésFőzés

A Temes megyei városban zajló versenyre Bordány (Csongrád megye) és Csóka (Vajdaság) testvértelepülések csapatai mellett a délvidéki Versec és Mélykastély (Costei) csapatai is beneveztek.

A dettai Parc vendéglő nyári kertjében szombaton nagy volt a készülődés és a sürgés-forgás.

A változatos méretű bográcsokban és üstökben a bánsági régió kedvelt gasztronómiai ételkülönlegességei rotyogtak. A délvidéki verseciek sertés- és marhapörköltet, a bordányiak marhapörköltet, a mélykastélyiak sertéspörköltet, a zichyfalviak gulyáslevest főztek. A csapatok arzenáljából nem hiányozhattak a titkos fűszerkeverékek, a jóféle bánsági borok és kisüstik sem, amelyek nélkül az igazi szakácsok nem tudnak igazán jót alkotni. A vélemények megoszlottak a szakácsok között, volt, aki arra esküdött, hogy akkor lesz igazán ízletes a bográcsos, ha az itókát oda öntik bele, mások azt mondták akkor a kiváló, ha magának a szakácsnak a torkán folyik le a jó bor.

A dettai gasztronómiai fesztiválon a helybeli lakosság végigkóstolhatta a régió ételkülönlegességeit.

A dettai főzőversenyen tiszteletét tette Molnár Zsolt a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke és egyben Temes megye parlamenti képviselője, Kovács Zsombor temesvári evangélikus szórványlelkész, valamint Marossy Zoltán Temes megye alprefektusa.

Detta város a Bánságban, Temesvártól 44 km-re, délre fekszik. A legutóbbi népszámláláskor kb. 600 lakos vallotta magát magyarnak. A római katolikus templom 1900-ban épült. A dettai temetőben alussza szűzi örök álmát Bakálovich Emma a magyar irodalom első Nyugat-os költőjének, Reviczky Gyulának bánsági múzsája.

Látogatásom során Katona György tanácsos urat kérdeztem a dettai szórvány magyar közösség életéről. A tanácsos úr elmondta, hogy leginkább a néptáncoktatást tartják a legjobban összekovácsoló tevékenységnek a dettai magyar lakosság körében. Igény van rá, azonban néptánc oktatóra van szükség, aki egy hónapban több alkalommal is oktatná a gyermekeket, illetve a néptánchoz szükséges népviselet beszerzése is gondot jelent a számukra. Jövőbeli tervük a néptánc oktatás fellendítése mellett, hogy megpályázzanak egy olyan lehetőséget, amivel táncházat is tarthatnának Dettán. A táncház elindításának gondolata egyedülálló lenne, ilyenre még nem volt példa ezen a vidéken.