Jelenlegi hely

Évnyitó az AMAPED-ben

/ Keller Rita /
keller.rita képe
Az AMAPED - Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete - 2015.szeptember 19-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel tartotta meg a 2015-2016-os tanévének évnyitó ünnepségét a bécsi Collegium Hungaricumban.
L. Simon László miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár úr nyitotta meg az AMAPED 2015-16-os tanévétMentsik Szilvia, dr. Smuk András,  L. Simon László, Molnár Mária, dr. Hajas Gábor, Christoph Hartig és Radda IstvánAz AMAPED tanulóinak és pedagógusainak közös produkciójaAz AMAPED kínálata - a szórólapokat Keller Rita Petőfi Sándor ösztöndíjas készítette

Mentsik Szilvia elnök asszony nyitóbeszédében elmondta, hogy a már 2004 óta sikeresen működő egyesület a tavalyi évet közel 500 tanulóval zárta. Az AMAPED lehetőséget biztosít a Bécsben és környékén élő magyaroknak, hogy anyanyelvüket gyakorolhassák, tanulhassák, a magyar nyelvet elsajátíthassák. A heti rendszerességgel tartott magyar és honismereti órákon kívül még számos más délutáni magyar nyelvű foglalkozással várja az óvodás és iskoláskorú gyermekeket, érdeklődőket az AMAPED.

A Schwedenplatz-i székhelyén kívül még Floridsdorfba, Gertshofba, valamint Eisenstadtba (Kismartonba), Badenbe, Bruck an der Leitha-ba, Klosterneuburgba és Schwechatra is szeretettel várja a jelentkezőket.  A magyar órákon kívül különböző kézműves, mozgásos, zenés és táncos foglalkozásokat is kínálnak a különböző korosztályok számára, a kisbabáktól egészen felnőtt korig.  Mentsik Szilvia azt is elmondta, hogy a minden évben megrendezett Mikulás ünnepség - ahol idén a Kaláka együttes zenél majd a gyerekeknek -, a Karácsonyi ünnepség és a szavalóverseny mellett, új rendezvényekkel is készül az AMAPED ebben a tanévben.

Az elnök asszony nyitóbeszéde után a 2015-16-os tanévet a Magyarországról - kifejezetten az AMAPED évnyitójára - érkezett L. Simon László miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár úr nyitotta meg, aki külön megköszönte az AMAPED pedagógusainak áldozatos munkáját, valamint biztosította a szülőket arról, hogy a magyar állam továbbra is támogatással fogja segíteni a bécsi magyar szervezetek munkáját. Az AMAPED idei évnyitóját megtisztelte jelenlétével dr. Hajas Gábor követ úr, Molnár Mária a Collegium Hungaricum igazgatója, Christoph Hartig, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke, a Magyar Kultúra Baráti Köre képviseletében Radda István, illetve dr. Smuk András az Europa-Club elnöke is.

 

A nyitóbeszédeket követően a bécsi Délibáb néptáncegyüttes fergeteges táncbemutatója után az AMAPED tanítványainak rövid műsora következett, melynek végén – a már „AMAPED dallá vált” - Halász Judit „Micimackó” dalát kezdték el a színpadon fellépő diákok énekelni, akikhez az AMAPED diákjai és pedagógusai is csatlakoztak, és együtt énekelték a dalt a közönséggel, akik szintén bekapcsolódtak a közös éneklésbe. Mindenki együtt énekelte, hogy: „minden embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek…”

 

A reklámfilm ide kattintva megtekinthető.

Az évnyitó végén lehetőség nyílt a beiratkozásra és beszélgetésre is a szülőkkel, gyerekekkel, pedagógusokkal.

A rendezvény után az évnyitó kiemelt vendégei: L. Simon László, dr. Hajas Gábor, Molnár Mária, dr. Smuk András és Christoph Hartig is ellátogatott az AMAPED Schwedenplatz-i székhelyére egy rövid beszélgetésre. Ezt követően kezdetét vette az AMAPED szokásos év eleji értekezlete, ahol a 2015-2016-os tanév munkáját, programjait állították össze a pedagógusok, ugyanakkor több új kolléganő is bemutatásra került.