Jelenlegi hely

Farsang Zomborban

Egy hét alatt két telt házas rendezvény a zombori Magyar Polgári Kaszinóban

/ Cs. Tóth Gabriella /
cs.toth.gabriella képe
Február első hetében két rendezvénnyel is várta a Magyar Polgári Kaszinó a zombori és környékbeli magyarokat. Minden korosztály megtalálhatta a kedvére való programot. 2018. február 1-én "Néptáncok határon innen és túl" című műsort láthatta az érdeklődő közönség. Február 3-án a gyermekek szórakozhattak a jelmezes táncházban.
Az erdőszentgyörgyi Százfonat néptáncegyüttesBácsgyulafalvi néptáncegyüttesAz erdőszentgyörgyi Százfonat néptáncegyüttesDoroszlói hagyományőrző néptáncegyüttes

A Magyar Polgári Kaszinó meghívására érkezett Zomborba az erdőszentgyörgyi Százfonat néptáncegyüttes, akik négy napot töltöttek a városban és aktívan részt vettek mind a két rendezvényen. A csütörtök esti néptánc műsoron több koreográfiájukat is bemutatták.

Mellettük a Nyugat-bácskai régió művelődési egyesületei is színpadra léptek. A doroszlói Móricz Zsigmond művelődési Egyesület hagyományőrző néptánccsoportja a Mikor mentem hazafelé Rozmaring utcába című koreográfiájukat mutatták be a doroszlói Fúvószenekar kíséretében.

Szintén néptáncos produkcióval lépetek színpadra a bácsgyulafalvi fiatalok, akik bodrogközi táncokat mutattak be. Így a közönség erdélyi, doroszlói és kis magyarországi néptáncokat láthatott egymás után. A műsort a bácsgyulafalvi citerások és Kasza Andrea, aprócska kislány nagy tehetségű népdalénekes, tette még színesebbé. Az egy órás műsorra körülbelül 150 fő volt kíváncsi, így teljesen megtelt a kaszinó díszterme.

Szombat este sem volt ez másképp, akkor a zombori és környékbeli magyar gyermekek lakták be a termet, hogy ötletes, színes, vicces jelmezekben szórakozzanak, táncoljanak. A gyermektáncház fergeteges hangulatáról az Erdőszentgyörgyről érkezett ifjú táncosok és vezetőjük, Ambrus Emese gondoskodott. A talp alá valót is egy erdélyi zenekar húzta. Az erdélyi táncok alapjait játékos formában ismertették meg a résztvevő gyermekekkel. A sikert jelzi, hogy ülve senki sem maradt. A különböző településekről érkezett gyermekeket estére egy közösségé rázta össze a közös ritmus.