Jelenlegi hely

Hagyományőrzők Lupényban...

A magyar közösségi élet, a korlátozások ellenére sem állt le a dél-erdélyi végeken

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
2019 októberében a befogadó szervezetem élére, a Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközséghez, új gyakorló segédlelkész érkezett. Márton Edit az egyházi munkája mellett hamar elindította közösségépítő tevékenységét is. Számomra megtiszteltetés volt, hogy ebbe a munkába a Petőfi Sándor Program Ösztöndíjasaként bekapcsolódhattam. Számos programot és szakkört indítottunk el.
A “Zsil-Völgyi csepürágók” megemlékeztek a Magyar Költészet Napjáról.A hagyományőrző szobában saját készítésű bútoraink kerülnek .Márton Edit gyakorló segédlelkész, Illyés Kálmánnal folytatja a munkát.A népdalkör próbán.

A magyar közösség épülését szolgálják: megalapítottuk a helyi ökumenikus népdalkört “Zsíl-völgyi Pacsirták” névvel, megszerveztük a szintén ökumenikus színjátszókört, mely a “Zsíl-völgyi Csepűrágók” nevet kapta. Tevékenységeink közül a legnépszerűbb a népi bútorfestő tanfolyam lett. Az idei év elején az egyházközség keblitanácsa jóváhagyta egy hagyományőrző szoba kialakítását a lupényi lelkészlak egyik földszinti termében. Elindítottuk a gyűjtést, ami igen sikeres volt, hiszen még mindig számos asszony szekrényében lapul a Zsíl-völgyébe magával hozott kelengyéjének egy-egy értékes darabja. Mivel a Zsíl-völgyi bányákba Erdély különböző szegletéből érkeztek munkások, ezek a hagyományos darabok is igen változatosak. Akad köztük székelyföldi, mezőségi, szilágysági darab is. Bár régi bútorokhoz sikerült hozzájutnunk, hagyományos motívumokkal ékesített festett bútorokat nem tudtunk beszerezni. Ezért úgy döntöttünk, alapítunk egy saját bútorfestő szakkört és berendezési tárgyainkat mi magunk dekoráljuk. Sajnos a kialakult helyzet miatt az idősek egy ideig nem vehetnek részt a munkában, de az elindított munka továbbra sem állt le. Márton Edit gyakorló segédlelkész és Illyés Kálmán keblitanácsos, az egyházközség aktív tagja, folytatta az elkezdett munkát. A főként a homoródalmási motívumokkal és színekkel dekorált bútorok méltó díszei lesznek a hagyományőrző szobának. A váratlan akadályok nem állhatnak az emberi találékonyság és kreativitás útjába. A színjátszó csoport munkáját online platformra helyeztük át. Így méltó módon emlékeztünk meg a Magyar Költészet Napjáról is. A “Zsíl-völgyi Csepűrágók” néhány tagja József Attila: “Gyermekké tettél” című költeményét szavalta el közösen a jeles nap alkalmából. A kis összeállítás megtekinthető az egyházközség által létrehozott “Zsíl-völgyi értékTárna” című YouTube csatornán.