Jelenlegi hely

Hertelendyfalván tartották a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek XXVI. Szemléjét

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Hétvégén tartották a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek XXVI. Szemléjét, az eseményt idén a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület szervezete meg, melynek keretében tanácskozás, kézimunka-kiállítás, ökumenikus istentisztelet várta a résztvevőket.
helyszinmegnyito_beszedresztvevok1atadas

A Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje a legdélibb bánsági szórványmagyarság legnagyobb közös ünnepe, a több mint két és fél évtizedes múlttal rendelkező szemlének idén negyedszer adott otthont Hertelendyfalva, a legelsőt 1969-ben szervezték ezen a településen, majd a tizedik és a tizenhetedik alkalommal is ők voltak a vendéglátók.

A rendezvény szombaton, szeptember 12-én 10 órakor a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület elnökének a köszöntőjével kezdődött. Az idei szemlét Wass Albert: Üzenet haza című versével nyitották meg, témája a régió szórványmagyar közösségek tárgyi és szellemi értékeinek-emlékeinek a bemutatása volt. A települések Hertelendyfalva, Versec, Udvarszállás, Székelykeve, Pancsova, Kevevára, Sándoregyháza, Torontálvásárhely képi és hanganyagának a bemutatóját az egyesületek vezetőinek, képviselőinek a hozzászólásai követték, kiemelték ezen értékek és az előző szemlék témáinak könyv formájában való megjelenésének szükségességét, fontosságát. Az értékek bemutatásakor Martinek Imre által – a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének a riporttáborában –  készített felvételein Versec környékén található magyar örökségeket is megismerhették a résztvevők.

A tanácskozás záró részében a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly és egyházi személyek, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Halász Béla, valamint Szilágyi Zoltán lelkész méltatta a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek XXVI. Szemléjét. Gondolataikat megosztották a jelenlévőkkel Balassa Julianna, a szemle egyik veteránja és Martinek Imre, a Hét Nap dél-bánáti tudósítója is. A rendezvény végén, a művelődési műsor keretében a következő dél-bánsági szemlének otthont adó kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület képviselője átvette a vándorzászlót, illetve a szemlét szimbolizáló képet.