Jelenlegi hely

Hollósy Centenárium

/ Lovász Zsófia /
lovasz.zsofia képe
Máramarosszigeten megemlékeztek Hollósy Simon festőművész halálának 100. évfordulójáról.
Hollósy Simon emlékplakett leleplezésHollósy Simon síremlékeKiállításKiállítás

Az eseménysorozat a festőről elnevezett Egyesület székházánál, a Hollósy Magyar Háznál kezdődött. A ház belső homlokzatán kapott helyet az emlékplakett, mely a néhai Jakobovics Miklós nagyváradi szobrász munkáját dicséri.

Az emlékplakett leleplezése után a jelenlévők megkoszorúzták Hollósy Simon sírját a római katolikus temetőben. 

A megemlékezésen részt vett Horia Scubli, Máramarossziget polgármestere, Béres Ildikó alpolgármester, Béres István, a történelmi Máramaros megye RMDSZ elnöke, Apjok Norbert, parlamenti képviselő, Lovász István református lelkész, a 146. számú Hollósy Simon Cserkészcsapat, valamint a házigazda, a Hollósy Simon Művelődési Egylet.

Ezt követte a kiállításmegnyitó, ahol a máramarosszigeti magyar művészvilág két kiemelkedő festőművésze, Rozsnyai Bálint és Balogh Edgár műveit csodálhatta meg a hazai közönség. A kiállításmegnyitón Apjok Norbert beszédében kiemelte, hogy Hollósy Simont nagyon sokan magukénak vallják, úgy az örmények és a románok, mint a magyarok, a nagybányaiak a festőtelep miatt, a Máramarosszigetiek az itteni életbeli kötődés miatt. Hogyan lehetne hát szebben megemlékezni róla, mint a máramarosszigeti festők műveivel? – majd a festőművész hovatartozásával kapcsolatban rávilágított:„Hollósy azé, aki foglalkozik vele, aki meg akarja érteni, hogy milyen örökséget hagyott ránk, a mai máramarosiaknak, és hogyan is lehet szebben megemlékezni, mint máramarosszigeti festők műveivel. Hollósy az akkori kornak próbált az úttörője lenni, és ha itt körbenézünk, igaz, hogy más stílusban, de a két festőművész a mostani kor problémáira világít rá, és elénk helyez egy olyan világot, amellyel a mai napokban kell foglalkozni.”

A kiállítás 2 héten keresztül látogatható a Máramarosszigeti Történeti Múzeumban.