Jelenlegi hely

II. Családok Hete Brassóban

Észrevétlenül szövődik a közösségünket összetartó szociális-társadalmi-kapcsolati háló

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe
A Brassói Unitárius Egyházközség és a Gondviselés Segélyszervezet Brassó Megyei Fiókjának szervezésében május 5–13. között immár másodszor szervezték meg a Családok Hetét Brassóban. A rendezvény fő támogatója a Bethlen Gábor Alap, helyi támogatók a BIBAS Group és az Old City Panzió voltak.
01020304

Andrási Erika közösségfejlesztési koordinátor szerint azzal a szándékkal indították útnak a rendezvénysorozatot, hogy a közös programok révén a magyar családok megerősödjenek, egymásra találjanak és közösséggé formálódjanak. A szervezők mindenkori célja az is, hogy a családi élet fontosságát hangsúlyozzák, a felnövekvő generáció nevelésével kapcsolatos tapasztalatokat megosszák, az egészséges identitástudatot formálják, erősítsék.

A rendezvénysorozat a színes palettát nyújtó 22 program révén a második évben kilenc naposra bővült, s egy széleskörű összefogással indult ebben az esztendőben. A Petőfi Sándor Program brassói ösztöndíjasai által kezdeményezett programpont volt a Táncház napjára szervezett villámcsődület, melyhez csatlakoztak a brassói néptánccsoportok, korosztálytól függetlenül. A brassói Főtéren közel 120 néptáncos és néptáncot kedvelő ropta mezőségi muzsikára az ösztöndíjasok, tanítványaik és barátaik hangszerelése mellett.

A napi programok alkalmanként egy téma köré csoportosultak. A kezdő napon interaktív családi délután várta az érdeklődőket, ahol az információ-átadás mellett a családok közös játéka, az együtt eltöltött idő kapott hangsúlyt. Május 6-án sor került az anyák napja megünneplésére, az ünnepi istentiszteletet követően verses, zenés műsorral készültek a gyerekek és fiatalok, végül egy szál piros rózsával kedveskedtek az asszonyoknak, édesanyáknak. Ezt követte a „Brassói magyar családok 2018-ban” elnevezésű, 74 családi fotót tartalmazó óriásmolinó avatása a Gyülekezeti Központ bejáratánál.

   

Hét közben rendszerint délután 5 órakor kezdődtek a programok, amelyeken a felnőttek és gyermekek számára párhuzamosan zajlottak a tevékenységek. Hétfőn a család egységének fontosságán volt a hangsúly. Kui Eszter Enikő nevelési tanácsadó tartott előadást „Szexualitás és szexuális nevelés a családban” címmel. Ezzel egy időben a Serketánc keretében mozgás- és ritmusérzék-fejlesztő foglalkozást tartottak gyerekeknek, néptánc és népi gyermekjátékok bemutatásával a Petőfi ösztöndíjasok gondozásában. Kedden Farkas Zsófia nevelési tanácsadó adott elő, s a családi „lelki elsősegélydoboz” fontosságára hívta fel a figyelmet. A gyermekek Soós Annamária tanítónő játszóházában szórakozhattak. A szerdai napra két könyvbemutató is jutott: Dr. Fóris Ferenczi Rita egyetemi docens „De Anyu!”, valamint „Mondhatok-e valamit?” az anyai sorsot és a családon belüli élethosszig tartó kölcsönös nevelés mindennapi történéseit taglaló könyvét ismerhették meg az érdeklődők. A gyerekeket Szotyori Réka és Markó Annamária óvónők foglalták le a Mesesarokban. A csütörtöki nap témája a családon belüli kommunikáció fontossága volt, Papp Adolf és Balázs Réka családterapeuták tartottak előadást. Párhuzamosan két gyerekprogram is várta a kicsiket: a legkisebbek az udvaron Kuckós mondókázós foglalkozáson vettek részt szüleikkel Lay Zsóka gyógytornász irányításával, a nagyobbak pedig a Szorgos kezek kézműves műhely keretében munkálkodtak Szamek Lili Petőfi-ösztöndíjas vezetésével. A nap záróakkordja táncoktatással egybekötött családi táncház volt az ösztöndíjasok szervezésében. Pénteken és szombaton az egészségmegőrzés került előtérbe. A résztvevők betekintést nyerhettek az aromaterápia rejtelmeibe Nagy Emőke DoTerra tanácsadó előadásából, majd Sztáncsuj Krisztina kertészmérnökkel és Jakab Péter Csaba négyfalusi helyi termék-szakértővel beszélgethettek a résztvevők. Szombaton Farkas Emese gyógytornász várandós tornát, Lay Zsóka gyógytornász pedig gerinctornát vezetett, Nagy Andrea AVIVA oktató pedig a torna hatékonyságáról tartott előadást. A vasárnapi zárónapon a családok nemzetközi napját ünnepelve hagyományteremtő jelleggel családi istentiszteletre került sor. A rendezvényt Szabó Mónika „Gyermekjáték” című könyvének bemutatója zárta.

A szervezők szerint a tavalyi esztendőhöz képest sokkal több család kapcsolódott be a programokba, s a heti szinten zajló gyerekprogramoknak köszönhetően a gyermekek is otthonosabban mozogtak a Gyülekezeti Központban. A közösség látványosan kezd összekovácsolódni, s a nagyvárosban szétszórtan élő magyar családok kezdenek egymásra találni, új kapcsolatok, barátságok, ismeretségek köttetnek. A közel 400 embert megmozgató rendezvénysorozat arra készteti a szervezőket, hogy újabb ötletekkel, elképzelésekkel, szervezői munkával tartsák a jövőben is egyben a magyar közösséget Brassóban és a Barcaságban.

Andrási Erika írása nyomán (Forrás: http://www.erdely.ma/ii-csaladok-hete-brassoban/)

Fotó: Illés Gábor