Jelenlegi hely

II. Add tovább a lángot! - a Csemadok ifjúsági közösségépítő tréninge

Teret nyer az ifjúság

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
Minden évindítást rengeteg babona övez. Van aki pénzt rejt minden zsebébe, más bőrönddel kerüli a házat éjfélkor, s van aki fejleszti magát, egy képzéssel vág bele az új évbe! Igyekezett a Csemadok is jól indítani a 2020-at, így ifjúsági tréninget hirdetett január 3-6. közöttre Nagymegyeren.
NévkitűzőProblémamegoldást elősegítő feladatTáncos mulatságBeszélgetés Bárdos Gyulával és Varga Tiborral

Dióhéjban az előzményekről: a Csemadok - Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség 2016 óta kiemelten foglalkozik az ifjúsággal. Ennek egyik kezdőlépése volt, hogy az Első Kézből című havilapba rendszeresen gyerekfoglalkoztatókat, illetve egy Kerek Mese című Felvidékről szóló történetet kezdtek beilleszteni. Jó célnak tűnt segíteni, hogy az unoka és a nagyszülő egyazon újságot fogja a kezébe. Itt azonban nem ért véget a gondolatmenet. Sokat munkálkodtak azon, hogyan lehetne azt az ifjúsági korosztályt megszólítani, akik már kezdenek kinőni az országos versenyekből, ugyanakkor szomjaznak közösségi életre és munkára.

A tényt felismerve indult útjára az Add tovább a lángot! - a Csemadok ifjúsági közösségépítő tréninge nevet viselő több napos önfejlesztési lehetőség. 2019 augusztusában tartották az első tréninget, Szencen, a Csemadok üdülőjében, melyre az Ipolyságból három, Szesztáról és Galántáról pedig egy-egy fiatal érkezett. A családias hangulat segítette a gyors egymásra hangolódást, ezzel jó táptalajt képezve a további együttműködésnek. Novemberben ismét találkoztak, egy remek cél előkészítésére, ami a II. Add tovább a lángot! - a Csemadok ifjúsági közösségépítő tréningje. 

A név nem véletlen, a Csemadok logójában szereplő láng a fény szimbóluma, mely utat mutat a magyar nemzet számára Felvidéken. Ezt az útmutatást, szerették volna tovább adni a résztvevők körében, mely által ő maguk is fáklyahordozóvá válhatnak. Fontos volt szem előtt tartani, hogy a saját korosztályától hamarabb fogad el véleményt, információt, tanácsot az ember, így a trénereket is résztvevők korosztályához igyekeztek igazítani. Egy biztos, lendületes és tömény négy napot tudhatnak maguk mögött. Fózer Dóra, nyitrai ösztöndíjas játékelmélet és játékgyakorlat tréninge alatt erősödött a kooperációs munka, a játékszituációk segítették az elméleti anyag indirekt átadását. Ozsvald Norbert, aki tizenéves kora óta a Csemadoknak végzett munkával tölti ki szabadidejét, kommunikációs tréninggel segítette a hatékony előadókészség elsajátítása mellett a nonverbális szótárak gyarapodását is. Balázs Lilla, kaposkelecsényi öszöndíjas a konfliktusok kezelésének témakörével segítette a résztvevők önreflexiós képességeit, mindennapi problémahelyzeteik elemzését. Neszméri Tünde, a Csemadok Nyitra Területi Választmányának titkára rendezvényszervezői és pályázatírói tapasztalatait, ismereteit adta át az ifjúságnak, a tanultakat pedig ki is próbálhattak egy nappal később. Csanak Szabolcs, a Komócsa Néptáncegyüttes vezetője táncház mellett az online programszervezési platformokat mutatta be és hozta közelebb a résztvevőkhöz. Zlatarits Anett, andragógus, kulturális szervező, az ön- és társismeret széles világából szakított ki egy szeletet, mely segíthet a konfliktusaink reális értékeléséhez. Czirják Gergő, nagykaposi ösztöndíjas a prezi.com kezeléséről és az önkéntességről tartott előadást, előbbit még melegében gyakorlatban is hasznosították a fiatalok. 

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke több alkalommal meglátogatta a társaságot, utolsó napjukon pedig Varga Tiborral, a Csemadok Ifjúsági Tanácsának elnökével együtt egy nyitott beszélgetésre invitálták a résztvevőket, hogy megtudják, milyen érzések, gondolatok merültek fel bennünk, hogy látják az ifjúsági munkát. Talán az egyik legszebb megszólalás volt, mikor elhangzott egy olyan mondat: "Ezután a pár nap után, másképp látom a Csemadokot, teljesen átértékelődött bennem."

Bár sűrűek voltak a napok, a jókedv nem maradt otthon. Esténként táncház, retro buli, társasjátékparti, és kincskeresés várta a lelkesedéstől mindig csillogó szemű résztvevőket. Búcsúestéjükre ők készültek műsorral, melyben jól látható volt, mennyire kinyíltak a napok alatt és mi mindent sikerült magukba szívniuk. Merték megmutatni önmagukat, akár táncban, énekben, zenélésben vagy koordinálásban. A legcsendesebből lett a szóvivő és a poénmester, a közösségi oldalakon izzott az elérhetőség csere. Egy dolgot pedig mindannyian megfogalmaztak, szeretnének aktív szervezői lenni és tenni a felvidéki fiatalság jövőjéért.

A jövőben még a nyarat megelőzve tervezik a folytatást, immáron keletebbre költözve, hogy megszólíthatóbbá váljon az a térség is. A program keretét a visszajelző kérdőívek segítségével összegyűjtött adatok fogják meghatározni.

A program főszervezője jómagam voltam, társszervezők az első tréning résztvevői, Balázs Lilla, Csanak Szabolcs, Neszméri Tünde és Ozsvald Norbert. 

Végül egy kis számadat: az első alkalommal meghirdetett tréningre öt motivált fiatal érkezett Szencre, még 2019 augusztusában. Ezt a számot sikerült a II. Add tovább a lángot! - a Csemadok ifjúsági közösségépítő tréningje alkalmára megtriplázni. A résztvevők száma mellett gyarapodtak a témák, így pedig a trénerek is. Nyolc különböző témával ismerkedhettek meg a négy nap alatt, fontos kiemelni, hogy Petőfi Program ösztöndíjasai közül négyen segítették a munkát. A Csemadok Ifjúsági Tagozat logóját Gráf Dóra, egykori Petőfi ösztöndíjas készítette a Szövetség felkérésére. 

A program a magyar állam támogatásával valósult meg, a Csemadok szervezésében, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak közreműködésével.