Jelenlegi hely

III. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor

Ahol a hagyomány élménnyé válik

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
Idén is nagy sikerrel tudhatjuk magunk mögött a Francia Alpokban megrendezett III. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábort, amelyet már Nyugat-Európa egyik legnagyobb magyar folkbulijaként emlegetnek.
Ösztöndíjasok csapataVízmelléki, Kis-Küküllő menti táncokat tanulhattakNépi játszóház az AlpokbanTáborozók

A rendezvényt az Alpok egyik festői szépségű kis falucskájában május 30-a és június 2-a között tartották, ezúttal új helyszínen, Saint Colomban des Villards-ban. A tábor időpontját ismét a téli síszezon végére és a nyári túraszezon kezdete elé időzítették, így a falu néptelenül várta a Nyugat-Európa különböző szegletéből négy napra ide érkező magyar családokat.

Volt szerencsém a tábor megálmodói közé tartozni, úgyhogy kicsit elfogultan, csakis szuperlatívuszokban tudom kifejezni azt az érzést, amelyet a tábor hangulata ad évről évre számunkra. Az óriási fáradsággal járó rengeteg előkészületi munka, hatalmas szervezési és a sok anyagi befektetés ellenére bizton állíthatom, hogy minden nehézségért kárpótol a siker, a rengeteg szeretetteljes, pozitív visszajelzés.

Ez alkalommal 155 táborozó jött el a rendezvényre, hogy négy napig elmerülhessen a magyar népzenében, néptáncban, hagyományokban (három szinten: gyerekek, felnőtt kezdők és haladó szinten), kézművességben (gyerek- és felnőtt szinten bőrművesség, székely fafaragás, gyöngyfűzés, hímzés), íjászatban és reggelig tartó fergeteges táncházi mulatságokban. A rendezvény sikerét bizonyítja az is, hogy a táborozók több mint fele visszatérő vendégünk. Így sokakat már barátként üdvözölhettünk a regisztrációs pultnál.

A tábor szülei és egyben helyi főszervezőji idén is Fodor Jenő és felesége, Fodor Beáta. Fáradhatatlanul és önzetlenül koordinálták a helyszíni feladatok sokaságát, menedzselték a stáb  munkáját és a 150 fős vendégsereg négy napos felhőtlen szórakozását.  A tábor szakmai kivitelezéséről idén is a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai gondoskodtak. Nyolc jelenlegi és négy korábbi ösztöndíjas segítette önzetlen munkájával a szervezést.  Vajda Villő (Strasbourg), Pacsura Dávid (Hagen) a kezdők táncoktatóiként, Pál Zsuzsanna (Brüsszel), Molnár Luca (korábban Brüsszel) a gyermek-táncfoglalkozások vezetőjeként, Knoll Petra (Genf), Győri Ágota (Párizs) felnőtt kézműves-foglalkozások vezetőjeként, Meszes Anna (Grenoble) és Angyal Réka (Nagyszeben) pedig a gyermek kézműves-foglalkozások vezetői voltak. Vajda Mátyás (Stuttgart) a népzenei szekció felelőseként megszervezte a zenészcsapatot és szolgáltatta a talpalávaló muzsikát. Visszatérő ösztöndíjasként részt vett a korábban Stuttgartban szolgáló Hortobágyi Ivett és férje, Botka Bálint, ők az esti táncházak bálgazdáiként és túrafelelősökként voltak jelen. Medvegy Andrea egykori lyoni ösztöndíjas a tábor főkoordinátoraként, énekoktatójaként és fotósaként vett részt a munkálatokban.

Bizton állíthatom, hogy a színvonal évről-évre magasabb, ehhez hozzájárult az új helyszín, a jóval nagyobb közösségi terem, a színvonalas hazai népzenészek csapata, valamint a neves oktatói gárda és a foglalkozások számának bővülése is. Idén a program íjászattal egészült ki, amelynek vezetője Vermes Balázs volt, valamint a székely fafaragás rejtelmeibe Nagy Zoltán vezette be az érdeklődőket.

A tábori zenekarunk immáron harmadik éve a Turai Banda, akik nélkül szinte már elképzelhetetlen lenne az esemény: Turai András (hegedű), Szabó Iván (bőgő), Daniss András (bőgő) és Vajda Mátyás (brácsa). Idén további kiváló zenészekkel bővült a csapat: Major Levente (hegedű), Rigó Márton (hegedű), Lédeczi Márk (brácsa) és Molnár Balázs (furulya).

Neves táncoktatóink – Vajda Rozi és Vajda Levente – vezetésével idén vízmelléki, Kis-Küküllő menti táncokat tanulhattak a résztvevők.

A helyszíni adottságokat kihasználva, a tábor egyik jellegzetességének mondható az alpesi túra, amely idén is kiváló közösségi élményt nyújtott a táborozóknak. Ilyen céllal szolgált továbbá a közös kürtőskalács-sütés is Fodor Beáta vezetésével.

A hajnalig tartó esti táncházak moldvai gyerektáncházzal kezdődtek. Utolsó este gálaműsor szórakoztatta a nagyérdeműt, amelyre a legkisebbeknek interaktív mesejátékkal készült Pál Zsuzsa és Angyal Réka, a nagyoknak pedig táncszínházas előadással rukkolt elő a stuttgarti amatőr színjátszócsoport.

A népzene és -tánc, a népi hagyományok mindig olyan kapocsként szolgálnak, amely összeköt minket, magyarokat. Aki eljött, ebből a forrásból meríthetett, töltekezhetett négy napon keresztül. Hisszük, hogy ez a tábor az a hely, ahol a hagyományt élménnyé tudtuk tenni.

Fotók: Medvegy Andrea, Angyal Réka